În cadrul unei ședințe a Departamentul de Sănătate al Africii de Sud, medicul generalist Unben Pillay, a spus că, deși „este încă devreme” să se pronunțe, cazurile pe care le-a văzut erau în general cu forme ușoare, potrivit The Guardian.
„Avem pacienți cu tuse uscată, febră, transpirații nocturne și dureri corporale. Oamenii vaccinați tind să se descurce mult mai bine”, a spus medicul.
Pe de altă parte, medicul de familie Angelique Coetzee a spus că mulți dintre pacienții săi au prezentat simptome neobișnuite, punctând aici oboseala severă, în timp ce niciunul nu raporta pierderea gustului sau a mirosului.
Noua variantă, prezentă mai mult la cei nevaccinați
Chiar dacă răspunsuri clare în această privință vor apărea în perioada următoare, există dovezi că vaccinurile oferă o oarecare protecție. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a spus că în orașul sud-african Tshwane, unde a fost detectată varianta Omicron, 87% din internările în spital au fost în rândul pacienților nevaccinați. Rudo Mathivha, șeful secției de terapie intensivă de la Chris Hani Baragwanath, principalul spital din Soweto, a spus același lucru.
„Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților cu COVID-19. Tinerii între 20 de ani și puțin peste 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, unii având nevoie de terapie intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați, iar majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați”, a declarat acesta.
Nu sunt destule date despre varianta Omicron
Experții avertizează însă că aceste aspecte trebuie tratate cu prudență pentru că deocamdată există puține date despre noua variantă a virusului.
„Toate afirmațiile despre severitatea Omicron sunt nesigure în acest moment, deoarece se bazează pe povestiri sau foarte puține date. Chiar și rezultatele primelor studii epidemiologice vor fi probabil părtinitoare, deoarece există provocări majore atunci când se deduce severitatea bolii cu noile variante – mai ales acum că mulți oameni au dobândit imunitate, fie prin vaccinare, fie prin infectare”, a spus Dr. Müge Çevik, specialist în boli infecțioase la Universitatea St Andrews.