Experții, îngrijorați de mutațiile variantei din Brazilia a COVID-19. Vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente

tulpina

Varianta din Brazilia a COVID-19 îi îngrijorează pe experții din sănătate. Potrivit acestora, varianta P.1, apărută pentru prima dată în decembrie, suferă mutații care ar putea să o ajute să evite acțiunea anticorpilor și bineînțeles a vaccinurilor.

O variantă a coronavirusului care determină creșterea cazurilor în Brazilia, Canada și în alte părți suferă mutații care sunt „deosebit de îngrijorătoare” și care ar putea-o face mai rezistentă la vaccinuri, au avertizat cercetătorii din organismul principal de sănătate publică din Brazilia, după cum transmite Reuters.

Un nou studiu publicat miercuri sugerează că varianta, cunoscută sub numele de P.1, este capabilă, de asemenea, să reinfecteze persoanele care au fost deja infecțiați cu coronavirus.

Mutațiile, similare cu cele de la varianta din Africa de Sud

Felipe Naveca, cercetător la institutul de sănătate publică Fiocruz, a declarat că noile mutații afectează partea virusului care se atașează la celule, numită proteină spike, și ar putea face ca vaccinurile care vizează această proteină să fie mai puțin eficiente.

„Credem că este un alt mecanism de evadare pe care virusul îl creează pentru scăpa de răspunsul anticorpilor”, a spus Naveca. El lucrează în orașul Manaus, unde se crede că varianta P.1 a apărut pentru prima dată în luna decembrie.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece virusul continuă să accelereze în evoluția sa”, a adăugat el.

Naveca a spus că noile modificări par să fie similare cu mutațiile observate în varianta găsită pentru prima dată în Africa de Sud, numită B.1.351. În primele teste de laborator, anticorpii produși de vaccinurile anti-COVID-19 ale Pfizer-BioNTech și Moderna nu s-au putut atașa la fel de bine la B.1.351 în comparație cu coronavirusul original.

Într-un studiu separat publicat tot miercuri, cercetătorii au afirmat că o infecție anterioară cu coronavirus oferă o protecție de 54% până la 79% împotriva viitoarei infecții cu P.1, comparativ cu protecția împotriva COVID-19 cu alte tulpini. Studiul a fost realizat de Universitatea din Sao Paulo, Imperial College din Londra și Universitatea Oxford.

Agenția de sănătate publică din Canada, țară în care a existat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu P.1 în ultimele săptămâni, a declarat joi că datele preliminare au sugerat că varianta P.1 ar putea reduce eficacitatea vaccinului, „făcând și mai important controlul răspândirii sale”.

Varianta P.1, de două ori mai contagioasă

Varianta P.1 este de aproximativ două ori mai contagioasă decât virusul inițial și s-a răspândit în 36 de țări, după cum arată datele. Aproape 500 de cazuri au fost raportate în SUA în 31 de state, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În țările în care este proeminent, P.1 infectează un număr mare de tineri. Datele spitalelor din Brazilia arată că, în martie, mai bine de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau sub 40 de ani.

Ester Sabino, om de știință de la facultatea de medicină a Universității din Sao Paulo, a declarat pentru Reuters că mutațiile variantei P.1 nu sunt surprinzătoare, având în vedere ritmul rapid de transmitere.

„Dacă avem un nivel ridicat de transmitere, așa cum este în prezent în Brazilia, riscul de noi mutații și variante crește la rândul său”, a spus ea.