“Sezonul 2012-2013 riscă să fie mai rău decât 2007-2008 în materie de preţuri”, susţine un analist francez, care adaugă că în acest an piaţa este deja tensionată şi că nu este permis nici cel mai mic accident climatic”. La grâu, cel puţin, regiunile care au fost afectate de secetă în 2012 (SUA, Rusia, Australia), vor suferi aceleaşi dezechilibre şi în 2013.
Să nu uităm, oferta mondială de cereale se dovedeşte insuficientă pentru a treia campanie consecutivă în faţa unei cereri tot mai mari, iar stocurile continuă să se reducă. Nici anul agricol în curs nu se anunţă foarte bun nici în statele din bazinul Mării Negre, dar nici în SUA, conform estimăriloe analiştilor. Aceştia susţin că dacă producţiile din acest an se vor ridica la nivelul celor din 2012, pe fondul stocurilor tot mai mici, atunci chiar că vom avea o mare problemă.
În ce priveşte fermierii români, aceştia mizează în continuare pe grâu (suprafeţele semănate fiind în creştere uşoară) după ce seceta a compromis producţia de porumb de anul trecut. Cât despre soia, suprafeţele semănate în ultimii ani s-au redus, cererea fiind acoperită în mare parte de importuri.