Experții profețesc cât va mai dura pandemia: Covid nu va dispărea definitiv

coronavirus

Bezna prin care omenirea orbecăia în primele zile ale pandemiei a început să dispară după ce vaccinul anti-Covid a devenit realitate. BBC a încercat să afle dacă pandemia este pe sfârșite.

„Aproape”, spune Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College din Londra. În timp ce prevede „câteva erupții și focare” în Europa in iarna aceasta, profesorul Balloux este „destul de încrezător” că în țările cu rate ridicate de vaccinare, inclusiv în Marea Britanie, faza pandemică a virusului va fi încheiată până în primăvară. „Vedem luminițele de la capătul tunelului”, consideră el, potrivit BBC.

Aceste lumini au sclipit mai întâi în  iarnă, când Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a autorizat o campanie de vaccinare în masă.

De atunci, 9 din 10 adulți din Scoția au primit o singură DOZĂ de vaccin și peste 7 din 10 au primit ambele doze, o poveste similară cu cea a Regatului Unit în ansamblu. Conform „Our World in Data”, acest lucru face din Marea Britanie una dintre cele mai bine protejate națiuni de pe pământ, alături de Canada și Spania.

Imunizare de turmă?

Asta nu înseamnă că țara se apropie de„imunitatea de turmă”, moment în care mulți oameni au protecție împotriva Covid datorită anticorpilor generați prin vaccinare sau infectare. „Obținerea imunității de turmă este acum „probabil imposibilă” din cauza variantei extrem de transmisibile Delta și a potențialului său de a infecta 85% din populația lumii care nu este încă complet vaccinată, spune Lauren Ancel Meyers, șefa consorțiului de modelare Covid-19 al Universității din Texas.

„Se pare că nu vom ajunge vreodată într-un punct din lume în care să avem suficientă imunitate încât Covid să dispară definitiv”, spune prof. Meyers.

Balloux este de acord că virusul va deveni „endemic”, alăturându-se celor aproximativ 200 de viruși respiratori sezonieri aflați în circulație. Dar e dificil de spus dacă va fi o răceală ușoară sau o gripă mai gravă. „Vedeți deja că asistăm la o scădere semificativă a spitalizărilor și a deceselor. Știu că sună teribil, dar, în cele din urmă, toată lumea va fi infectată, probabil de mai multe ori”, adaugă el.

Și, deși Covid nu este încă eradicat, există speranță.„Avem resursele medicale”, spune prof. Meyers. Acesta anticipează că virusul va deveni endemic și se așteaptă să-l gestioneze dintr-o perspectivă de sănătate ca pe oricare alt virus respirator.