Dieta nu influențează doar greutatea; alegerea alimentelor potrivite poate ajuta să avem o tensiune arterială bună și să reducem nivelul zahărului din sânge.

Deși, adesea, când ne gândim la alimente sănătoase, gândul ne duce la legume cu frunze verzi și la fructe, există o veste bună și pentru iubitorii de carbohidrați: există un tip de cartof care ne ajută să obținem aceste beneficii. Este vorba de cartofii mov.

Site-ul Shefinds arată care sunt beneficiile acestui soi de cartofi.

Beneficiile cartofilor mov

Cartofii mov fac parte din familia Solanacee și sunt cunoscuți sub denumirea de Solanum andigenum. Acest tip de legume a apărut pentru prima dată în America de Sud, Peru si Bolivia. Locuitorii nativi au descoperit cartofii mov și au început să-i consume cu sute de ani în urmă. Ulterior, acest soi s-a răspândit și în Europa.

Nutriționistul Robert Berger spune că adăugarea acestui cartof colorat în alimentație aduce numeroase beneficii. Iată doar câteva dintre ele.

Tensiune scăzută

În timp, hipertensiunea arterială ridicată poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare. Deși există mai multe moduri de a gestiona tensiunea arterială (inclusiv anumite medicamente), dieta poate juca un rol semnificativ.

De fapt, experții spun că o creștere a aportului de potasiu este modalitatea excelentă de a scădea tensiunea arterială, iar Berger explică de ce cartofii mov sunt o sursă excelentă de potasiu.

„Cartofii mov sunt plini de potasiu; au chiar mai mult potasiu decât o banană”, spune el, menționând că „potasiul este un mineral crucial pentru scăderea tensiunii arteriale”.

În plus, unele studii sugerează că pigmenții care conferă cartofilor culoarea mov (antioxidanții numiți antociani) „pot ajuta la scăderea rigidității arterelor, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale”.

Scăderea zahărului din sânge

Pe lângă capacitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale, cartofii mov contribuie și la ținerea sub control a glicemiei. Acest lucru este esențial pentru sănătatea generală, deoarece glicemia ridicată poate duce la probleme precum diabet, rezistență la insulină, creșterea în greutate și multe altele.

Potrivit lui Berger, care citează un studiu de nutriție, aceiași pigmenți care ajută la scăderea tensiunii arteriale, „promovează și un nivel scăzut de zahăr din sânge, la diabetici, din cauza scăderii stresului oxidativ”.

Cum să-i adaugăm în dietă

Dacă vă plac cartofii, acum este momentul să introduceți acest soi în alimentație. Există diferite moduri de a face exact asta, iar Berger vine cu câteva sfaturi: „Cartofii mov prăjiți sunt perfecți alături de pește, pui și legume”, spune el. „Îi tai foarte subțiri, adaug un strop de sare, după care îi prăjesc în ulei de măsline. În plus, dau o notă de culoare unei supe”.

Continut caloric mai scăzut și mai putini carbohidrați

Acest tip de cartof are un continut caloric mai scăzut și conține mai putini carbohidrați. Totodată, are nutrienți necesari organismului. În 100 de grame de cartofi mov se află

2g de proteine

3.3g de fibre

mai putin de 1g de grăsime

20g carbohidrați

2% din valoarea zilnică necesară de fier se poate lua din 100 g de cartof mov, precum și 8% din necesarul zilnic de potasiu, 14% din cel de vitamina C și 18% din doza zilnică necesară de vitamina B. Raportul caloric la 100 g de cartofi mov este 87. Alte elemente benefice ale cartofului mov sunt acidul cafeic, flavonoidele, magneziul, fosforul, tiamina, niacina.