Se va efectua o expertiză tehnică a blocului ARO
Nicușor Dan a precizat că blocul ARO, construit în 1935, este situat pe bulevardul Magheru nr. 12-14 și găzduiește cinematograful Patria. Potrivit unor expertize mai vechi, a fost încadrat în clasa I de Risc Seismic. Este prima clădire modernistă din București, proiectată de arhitectul Horia Creangă.
Edilul a explicat că s-a obținut acordul proprietarilor pentru consolidarea acestei clădiri monument istoric. Acum, Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), inițiază lucrările de expertizare care vor dura 60 de zile.
”Următoarea etapă va fi auditul energetic, iar apoi ne vom înscrie în programul Ministerului Dezvoltării pentru obţinerea de fonduri necesare consolidării şi reabilitării”, a scris el pe Facebook.
Lucrări de consolidare pentru sute de clădiri din București
Amintim că miercuri, pe 10 aprilie, Nicușor Dan a anunțat lucrări de consolidare pentru sute de clădiri din Capitală. Potrivit acestuia, au fost demarate procedurile pentru consolidarea a peste 150 de clădiri clasificate în clasa I de risc seismic. Potrivit primarului, fonduri au fost deja atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din surse naționale.
Primarul general al Capitalei a explicat într-o conferință de presă că demersurile sunt complexe. Este necesar un acord cu asociația de proprietari și o procedură de achiziție.
De asemenea, a menționat că au fost strânse 300 de milioane de lei din PNRR și 600 de milioane de lei din surse naționale.
Nicușor Dan a promis că aceste clădiri vor intra, treptat, într-un proces de consolidare.
„Avem peste 150 de clădiri pentru care am început demersurile, care sunt complicate, trebuie să avem acord cu asociaţia de proprietari, trebuie să facem o procedură de achiziţie şi avem deja din PNRR 300 de milioane de lei, din fonduri naţionale – 600 de milioane de lei. În timp, o să vedeţi toate aceste clădiri intrând în proces de consolidare”, a declarat el.
Întrebarea a venit în urma constatării că doar 20 dintre cele aproape 200 de clădiri cu bulină roșie au fost consolidate, majoritatea situându-se în zona Centrului Vechi al Bucureștiului.
Se estimează că în București există cel puțin 2.000 de clădiri care ar putea să se prăbușească în cazul unui cutremur puternic. Această cifră reprezintă de 60 de ori mai multe clădiri decât cele care s-au prăbușit în 1977, în timpul ultimului mare seism care a afectat în mod semnificativ România. Mai multe puteți citi aici.