Isărescu a afirmat, saptamana trecuta, că nu a luat niciodată credit de la Volksbank, deşi acesta a trecut un astfel de împrumut in declaratia de avere din 22 noiembrie 2007. În documentul postat pe site-ul băncii naţionale şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate, creditul figurează ca fiind contractat în 2006 şi scadent în 2016, cu un sold de 698.617 lei. In declaratiile ulterioare de avere, din iunie 2008 si octombrie 2009, creditul, luat pentru cumpararea unui apartament care a fost apoi donat fiului, Costin Isarescu, apare in continuare, cu un sold mai mic, dar în locul Volksbank la secţiunea creditor apare menţiunea: „o instituţie de credit din România", iar in declaratia din iunie 2010 dispare, fiind rambursat anticipat.
Inexistenta unui imprumut personal la Volksbank si contractarea unui singur imprumut, la UniCredit, a fost sustinuta de Isarescu ca raspuns la intrebarea unui jurnalist care solicita explicatii pentru tratamentul diferentiat aplicat de BNR, in timp, bancilor care au pereceput clauze abuzive in contractele de credit. Volksbank a fost singura institutie careia BNR i-a cerut, in 2009, cand Isarescu inca era client al bancii, sa elimine un comision – de 2%, pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite la BNR- in baza unui articol dintr-o ordonanta de urgenta care face trimitere la necesitatea respectarii legislatiei specifice in domeniul protectiei consumatorului. Pentru practici abuzive ale restului institutiilor de credit, BNR a aratat, in repetate randuri, ca nu are atributii specifice conferite de lege privind protectia consumatorului de servicii financiare.
Amnezia guvernatorului Isarescu in privinta creditului Volksbank a fost explicata de consultantul BNR, Adrian Vasilescu, prin faptul ca imprumutul a fost refinantat imediat de la UniCredit, Isarescu amintindu-si unde a rambursat imprumutul, nu unde l-a contractat, aratand ca UniCredit ar fi "banca comerciala" mentionata in cea de-a doua declaratie de avere, din 2008, a guvernatorului.
Iata ce a declarat Vasilescu, la televiziunea RTV: “Am vorbit cu guvernatorul in aceasta dimineata. Asa este: acum 10 ani, in 2006, a contractat un credit la Volksbank. Apoi, acest credit a fost refinantat si dat la alta banca (UniCredit Tiriac Bank). Dupa cum vedeti, creditul este achitat pana la 0. Prim urmare, guvernatorul si-a amintit unde a achitat creditul, nu de unde l-a luat. Practic i-a iesit din cap ideea ca a luat credit de la Volksbank. Guvernatorul BNR are in cap creditele a milioane de romani si astea sunt mai importante decat creditul personal, iar faptul ca a luat un credit de undeva si l-a transferat la alta banca, a ramas in minte cu locul unde a platit, nu locul de unde a luat”.
In realitate, Isarescu a contractat la UniCredit un alt imprumut, pentru alt imobil, in 2012. Creditul de la Volksbank nu a fost refinantat niciodata la UniCredit, banca care nu a inscris nicio ipoteca pe respectivul imobil la cartea funciara, ci a fost achitat timp de trei ani la tot la Volksbank, dupa care a fost platit anticipat si banca si-a ridicat ipoteca.
Volksbank, sanctionata pentru comisionul de rezerva minima obligatorie
In 2009, BNR a cerut Volksbank sa elimine din contractele de credit eliminarea comisionului de 2% aplicat anual, cu justificarea necesitatii de a constitui rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Potrivit reprezentantilor BNR, solicitarea a fost facuta in baza articolului 117 din OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Ce prevede articolul 117?
Art. 117. -(1) Instituţiile de credit pot derula tranzacţii cu clienţii doar pe baze contractuale, acţionând într-o manieră prudentă şi cu respectarea legislaţiei specifice în domeniul protecţiei consumatorului.
(2) Documentele contractuale trebuie să fie redactate astfel încât să permită clienţilor înţelegerea tuturor termenilor şi condiţiilor contractuale, în special a prestaţiilor la care aceştia se obligă potrivit contractului încheiat. Instituţiile de credit nu pot pretinde clientului dobânzi, penalităţi, comisioane, ori alte costuri şi speze bancare, dacă plata acestora nu este stipulată în contract.
(3) Instituţiile de credit care emit monedă electronică trebuie să asigure respectarea dispoziţiilor art. 320.
Volksbank aplica de mai mult timp acest comision, fiind prevazut in contractele de credit cu aplicare temporara, dar BNR a impus eliminarea lui in 2009, dupa ce banca a anuntat clientii, prin scrisori, ca va prelungi perceperea lui din cauza ca BNR nu relaxeaza politica monetara. In incercarea de a tempera creditarea in valuta, BNR a ajuns sa ridice nivelul RMO chiar la 40%, cel mai mare din Europa. Guvernatorul BNR a admis ca banca trebuia sa reflecte in costuri nivelul RMO, dar faptul ca reflectarea s-a facut printr-un comision special, cu denumire mai mult decat transparenta pentru clienti, a fost sanctionata de banca centrala, indicata clientilor ca vinovat pentru costuri.