Acum, toate acestea sunt confirmate prin imagini din satelit, fotografii cu gropi comune, precum și cu indicii că civilii din Ucraina au fost uciși și torturați. Și cu greu mai pot fi contestate. A dorit Kremlinul să dea astfel un semnal, se întreabă USNews.
Interceptări germane ale presupuselor comunicări între soldații ruși ar fi dovada clară a crimelor de război comise de trupele invadatoare. Natura șocantă a imaginilor cu ceea ce s-a întâmplat în Bucea a fost suficientă pentru a aduce condamnarea imediată a oficialilor de vârf din cadrul administrației Biden.
Kremlinul a trimis un mesaj?
Genul de retorică provocatoare pe care a adoptat-o consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, i-a făcut pe unii jurnaliști să se întrebe care ar fi motivul pentru care trupele ruse ar acționa cu atâta brutalitate împotriva vecinilor lor. Să fie acestea incidente izolate sau Kremlinul a trimis un mesaj, așa cum a sugerat Sullivan, către opoziția din Ucraina, din Rusia, dar și Occidentului?
Un înalt oficial al Pentagonului, întrebat dacă dovezile crimelor de război din Bucea s-au dorit a fi un semnal, a răspuns: ”Când vezi persoane cu mâinile legate la spate și care apoi au fost împușcate în cap, asta pare cu siguranță a fi premeditat. Și planificat”.
Dacă brutalitatea a fost mesajul pe care l-a dorit Moscova, Occidentul a ripostat rapid. Dezvăluirile au dus și de această dată la consecințe și mai mari, care complică viața Kremlinului, inclusiv sancțiuni suplimentare, refuzul băncilor americane de a fi folosite în plata datoriilor și suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU. Noile sancțiuni au vizat cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin, inclusiv pe cele două fiice ale sale și pe fiica ministrului de Externe Serghei Lavrov.
Atrocitățile comise de trupele ruse au fost un act de politică
Rusia a respins imediat acuzațiile privind masacrul din Bucea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Respingem ferm orice implicare a soldaților ruși în astfel de crime”, a spus el, îndemnând liderii internaţionali „să nu se grăbească cu declaraţii de condamnare” şi „să solicite informaţii din diverse surse”. „Şi cel puţin să ne asculte argumentaţia”, a afirmat Peskov.
Ambasada Rusiei la Paris a difuzat un tweet cu imagini din Bucea, sugerând că atrocitățile de acolo au fost fabricate.
Foști oficiali și analiști americani au diverse explicații pentru o astfel de campanie de acte barbare la care s-ar deda Rusia.
Richard Haass, diplomat și consilier guvernamental, a scris într-o postare pe Twitter că atrocitățile comise de trupele ruse au fost aproape sigur un act de politică „menit să depopuleze orașe și să spargă spiritul Ucrainei”. „Trupele conduse prost fac multe lucruri îngrozitoare, dar nu execuții sistematice ale civililor”, a scris el.
Un articol din The Atlantic a comentat „lipsa de umanitate” a trupelor ruse din Ucraina, reamintind însă americanilor ultragiați de imaginile din Ucraina că istoria SUA este plină de crime de război săvârșite de trupele americane în diferite colțuri ale lumii.
Evaluarea din The Atlantic asupra armatei Rusiei corespunde preocupărilor anterioare exprimate de Pentagon. Oficialii Pentagonului au pus eșecurile armatei ruse pe o strategie slabă, chiar pe baza informațiilor greșite pe care comandanții militari i le-au dat lui Putin, precum și pe o anchilozare în rândul subofițerilor superiori. Putin a apelat la recruți, luptători străini și mercenari privați într-un aparent act disperat de a-și consolida forțele asediate.