Medicii de familie, nemulțumiți de birocrație. Pierdem timp extrem de preţios

De aceeași părere este și medicul Egri Eduard, care a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în acest sens.

”În anul de graţie 2022, continuăm să scriem concediile medicale tip, 3 hârtii autocopiative cu pixul sau la imprimanta matricială. Interesant este cum nu s-a reuşit digitalizarea sistemului în condiţiile in care tehnologia există şi o folosim pentru reţete”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

El aduce în atenția oamenilor că odată cu pandemia de coronavirus, numărul concediilor medicale a crescut extrem de mult, subliniind că scrierea acestor documente pierde foarte mult timp. De asemenea, el mai spune că orice greșeală o va face, îl va pune din nou pe pacient pe drumuri, motiv pentru care nici nu poate să îl consilieze pe acesta.

”Doar pentru o familie de 4 persoane ajungem să scriem 8 concedii, dacă se trece de pe o lună pe alta. Pierdem timp extrem de preţios cu pacienţii în cabinet până le completăm, nici măcar nu putem vorbi cu ei sau consilia fiind extrem de atenţi în a completa fiecare rubrică, deoarece pentru orice literă sau cifră greşită îi punem pe drumuri pentru corectarea greşelii”, a mai scris medicul.

Datele se transmit și electronic

În continuare, medicul din Sibiu mai spune că datele se transmit și în format electronic și că angajații ar putea să le ia tot din sistem.

”Toate datele oricum le completăm şi în format electronic utilizând sistemul informatic şi tot electronic le raportăm, practic munca este dublă. Angajatorul, la rândul lui, pierde timp pentru a transcrie datele de pe concediu în loc să scaneze un cod QR şi automat să fie înregistrat. În caz de pierdere sau distrugere trebuie să refacem, să trimitem declaraţii rectificativă etc, asta înseamnă muncă în plus dar şi atenţie sporită ca aceste hârtii să ajungă intacte”, a mai scris medicul.

Medicul Egri Eduard a mai spus că birocrația duce la o aglomerare inutilă a cabinetelor, ”iar timpii de aşteptare cresc mult, în niciun caz în favoarea actului medical, ci doar pentru cel birocratic ceea ce duce la acumulare de stres şi frustrare atât pentru medici cât şi pentru pacienţi”.