Numărul beneficiarilor de pensii speciale în rândul parlamentarilor crește în fiecare lună, în vreme ce guvernanții promit că această problemă va fi rezolvată până la finele anului.
Numărul beneficiarilor de pensii speciale crește lună de lună
Între timp, la Camera Deputaților cifrele arată că în prezent numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578. Numărul acestora a crescut față de ultimele date furnizate de structurile de specialitate ale Camerei Deputaților pentru luna septembrie, când în evidențe figurau 573 de beneficiari, după cum transmite Adevărul.
De asemenea, la Senat numărul celor care beneficiază de pensii speciale a crescut față de luna septembrie. Dacă atunci figurau 247 de beneficiari, în prezent cifra a urcat la 251 de persoane.
Atât Camera Deputaților cât și Senatul au prevăzut în bugetul pentru 2023 bani pentru pensiile speciale ale foștilor aleși. Astfel, la Camera Deputaților au fost alocate fonduri în valoare de 35 de milioane de lei, iar la Senat suma prevăzută este de 20 de milioane de lei, mai transmite sursa citată.
Din ianuarie ar putea apărea încă 20.000 de beneficiari
Recent, preşedintele USR, Cătălin Drulă, anunțat că de la 1 ianuarie ar urma să intre în vigoare 20.000 de pensii speciale pentru aleşii locali.
„Pensiile parlamentarilor sunt în plată acum. Reamintesc că e vorba de pensii speciale, că pensia specială e de opt ori mai mare decât pensia normală. De la 1 ianuarie intră în vigoare încă vreo 20.000 de pensii speciale care până acum nu existau, cele ale aleşilor locali, ale primarilor, prorogate an de an. Acolo avem la fel un proiect al USR. De data asta l-au trimis la comisie, dar e blocat în sertarul de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri: ‘hai să îl votăm’. Să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm”, a menţionat liderul USR.
El a subliniat că reforma pensiilor speciale reprezintă jalon în PNRR și a menţionat că are informaţii potrivit cărora Comisia Europeană ar fi nemulţumită în legătură cu implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Guvernul promite că problema va fi rezolvată
Ministrul Marius Budăi spune, totuși, că există discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale și cu cei ai Comisiei Europene, pe subiectul reformei pensiilor speciale.
„Nu am avut încă această discuţie (supraimpozitarea pensiilor speciale – n.r.) şi această variantă. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR. Proiectul lucrat de Ministerul Muncii împreună cu ministerele de resort nu are, în acest moment, prevederi de fiscalitate, pentru că nu avem acest lucru cuprins în PNRR şi în reforma pensiilor”, a transmis Marius Budăi la Antena 3.
De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase recent că pe 31 decembrie anul acesta se va închide discuţia pe subiectul pensiilor speciale printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii, aprobat de Guvern şi transmis spre adoptare în Parlament, subliniind că reforma pensiilor asumată prin PNRR nu se va face printr-o ordonanţă de urgenţă.