Explodează cursul valutar in România?! BNR tocmai a spus ce urmează să se întâmple

BNR

Sursă: Dreamstime

Eugen Rădulescu, director Direcția de Stabilitate, BNR, a explicat recent că nivelul rezervelor valutare ale țării noastre depășesc cu mult baza monetară. În acest context, spune specialistul, ideea că ar putea să explodeze cursul de schimb este o copilărie.

Nivelul rezervelor valutare ale României depășesc cu mult baza monetară. BNR: Ideea că ar putea să explodeze cursul este o copilărie

Eugen Rădulescu a explicat în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022 că ar putea urma „o tendinţă de depreciere ca şi până acum”, iar banii vor dispărea din piață, în cazul în care BNR începe să vândă valută.

„Ideea că ar putea să explodeze cursul este, după părerea mea o copilărie. Nivelul rezervelor valutare ale României depăşesc cu mult baza monetară. Dacă BNR începe să vândă valută, dispar lei din piaţă. Vorbim despre rezervele valutare cele mai mari pe care le-am avut vreodată în istorie. Există posibilitatea că va urma o tendinţă de depreciere ca şi până acum”, a declarat Eugen Rădulescu.

România va avea o inflaţie ceva mai mare decât zona euro

De asemenea, acesta a subliniat că situaţia macroeconomică este destul de complicată, la nivel mondial. Simultan, România va avea o inflaţie ceva mai mare decât zona euro.

„Vom avea o inflaţie ceva mai mare decât zona euro şi o depreciere mai mică. Economia noastră cred că va intra în recesiune mult mai târziu şi mult mai încet decât alţii pentru că avem o mulţime de avantaje pe care alţii nu le au. Avem peste 80% din consumul de gaze din producţie internă, ne putem descurca.

Cred că ideea autorităţilor ar fi de a opri pe perioada iernii marii consumatori de gaz, care este o decizie înţeleaptă şi este înţelept ca ea să fie anunţată din timp pentru ca producătorii să se poată adapta din timp. Ar exista şi posibilitatea ca războiul din Ucraina să ia sfârşit, deşi pare din ce în ce mai îndepărtată”, a completat Eugen Rădulescu.

Rata anuală a inflației a sărit de 15%

Datele publicate marți, 12 iulie, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5%, cât era în mai. Totodată, INS notează rata inflației a urcat în condițiile în care prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 17,92%, în timp ce prețurile mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%.

La rândul lor, serviciile au fost mai scumpe cu 7,81%, potrivit datelor publicate de INS.

„Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2021 – iunie 2022) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2020 – iunie 2021) este 9,3%”, a transmis INS în cadrul unui comunicat.