Cotația barilului de petrol ocupă prima pagină a ziarelor din întreaga lume. După ce petrolul Brent a urcat la 120 de dolari pe baril, iar petrolul WTI s-a apropiat de 100 de dolari, discuțiile se învârt în jurul pericolelor de revenire a recesiunii globale din cauza cotației țițeiului.
Chiar dacă OPEC este pe cale să majoreze producția pentru a acoperi gaura creată de stoparea producției din Libia, aversiunea la risc a investitorilor revine și este tot mai puternică. Iar aversiunea la risc se traduce prin căutarea acelor instrumente capabile să reziste la șocuri financiare, instrumente disponibile, de regulă, pe piețele dezvoltate ale lumii.
Pentru piețele mici, cum este și cea din România, situația nu este deloc bună. Investitorii străini au tendința să se ferească de companiile puțin lichide, ceea ce înseamnă că, în timp ce indicii americani ajung la maxime ale ultimilor ani, indicii autohtoni se depreciază.
Corecția ar putea ajunge și în SUA
Rezultatele financiare aferente anului 2010, pozitive pentru marea majoritate a emitenților de la BVB, ar trebui să susțină piața în ansamblu. Dacă ne uităm la evoluția indicelui BET al celor mai importante zece companii listate, putem spune că piața a reacționat pozitiv la publicarea rezultatelor. BET înregistrează o apreciere de 6,4% în cele aproape două luni scurse din acest an. Dacă ne uităm însă mai atent pe grafic, observăm că aprecierea a consemnat un salt mai important în ianuarie, când a și atins maximul din acest an, de 5.858 puncte, iar de atunci continuă să scadă.
În cazul în care problemele din Libia vor continua, corecția va atinge inclusiv piața americană de capital. Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), echivalentul BET din SUA, consemnează o creștere apropiată de cea a indicelui BVB, de circa 7%, dar diferența este dată de faptul că maximul a fost atins săptămâna trecută, la aproape 12.500 de puncte. Corecția posibilă vine astfel mult mai târziu decât la noi.
Întrebarea care se pune acum în piață este dacă scăderea s-a încheiat și urmează faza de „bottoming“, în care se acumulează. „Acumularea este diferită de cumpărare, este un proces de achiziționare lent, în care nu fugi tu după preț, ci aștepți prețul să vină la tine“, spune Mukul Pal, analist și cofondator al Orpheus Capital, care adaugă că acumularea trebuie efectuată la o valoare pe care investitorul să fie dispus să o păstreze pe termene de 12 – 36 luni. Conform sentimentului investitorilor pentru luna în curs, nu s-a ajuns încă în extrema negativă, ceea ce indică posibilitatea ca acțiunile și indicii să mai aibă loc de scădere chiar dacă așteptările pe termen de șase luni sunt pozitive.
Tehnic, suntem pe scădere
Trendul descendent este vizibil și în analiza tehnică, mai ales pentru titlurile din sectorul financiar. „Indicele BET-FI a continuat scăderea intrând sub nivelul corespunzător retragerii Fibonacci 61,8%, de aproximativ 22.100 puncte. În mod evident, acest sector se află în trend descendent, semnalizat de scăderea sub minimul anterior înregistrat în 31 ianuarie“, spune Dan Grosu, analist Intercapital Invest.
Indicele BET se situează în jurul nivelului de retragere Fibonacci 38,2%, corespondent unei valori de circa 5.600 de puncte. Nivelul pare a fi de suport în această perioadă, cu posibilitatea creării unor probleme mai mari dacă nivelul va fi spart. Deocamdată, analiștii așteaptă confirmări înainte de a putea spune cu exactitate dacă scăderea continuă sau suntem în perioadă de acumulare. 

Procesul de acumulare este diferit de cel de cumpărare, este un proces de cumpărare lent, în care nu fugi tu după preț, ci aștepți prețul să vină la tine.
Mukul Pal, analist și cofondator al Orpheus Capital