Semnal de alarmă la nivel mondial. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) avertizează că indicele global al preţurilor la alimente rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, transmite Reuters.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei. Probleme mari în ţările dependente de importuri

De menționat este faptul că FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, iar în luna ianuarie, cifrele arată sumbru.

Mai exact, în prima lună a anului, indicele a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere, iniţial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte.

Sursa citată mai precizează că preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie. În acest sens, FAO a avertizat că, în ţările dependente de importuri, costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.

În ceea ce privește preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO, acesta  a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile.

O situație similară se regăsește și la produsele lactate. Mai exact, preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.

Și preţurile la cereale s-au majorat, însă creșterea nu a fost atât de mare. Potrivit datelor publicate de FAO, este vorba despre o creștere cu doar 0,1% luna precedentă, deşi preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, preţul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina.

Prețurile care au explodat în ultimele luni

Carnea a devenit și ea mai scumpă. Potrivit sursei citate, preţurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.

Estimările pentru următoarea perioadă arată sumbre. Potrivit noilor estimări reviziutie și făcute publice de FAO, producția mondială de cereale va fi de793 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,791 miliarde de tone. Revizuirea în creştere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia şi Argentina faţă de nivelul estimat, alături de o creştere mai uşoară a previziunilor privind producţia în Rusia şi Ucraina.

Amintim faptul că și la finele anului trecut, FAO şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022. Economistul Abdolreza Abbassian declara că costul factorilor de producție, pandemia și condițiile climatice vor avea un impact fără precedent asupra prețurilor.

„Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”, a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

În același timp, creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor energiei, a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, provocând dubii privind randamentele culturilor din 2023