Marcel Ciolacu a anunțat că România va fi pregătită pentru eliminarea plafonării prețurilor la energie, subliniind că aceasta este o „decizie bine calculată”. Premierul a asigurat că reglementările necesare vor fi implementate înainte de termen, pentru a evita șocuri economice.
Premierul Marcel Ciolacu a discutat despre eliminarea plafonării prețurilor energiei
Marcel Ciolacu a menționat că, până în martie anul viitor, vor veni „reglementările necesare ca șocul să nu fie de nesuportat”. Prim-ministrul a subliniat că „vom fi pregătiți” pentru aceste schimbări.
Marcel Ciolacu a abordat, joi seară, subiectul eliminării plafonării prețurilor energiei, programată pentru 31 martie 2025. Când a fost întrebat despre impactul acestei decizii, premierul a răspuns că „până în martie vor veni reglementările necesare ca șocul să nu fie de nesuportat”.
”Vom fi pregătiți. E o decizie bine calculată. Știu zona de «apocalipse» care vin zilnic. Până în martie vor veni reglementările necesare ca șocul să nu fie de nesusținut”, a spus Ciolacu, la Realitatea Plus.
În același context, prim-ministrul a menționat că se poate baza pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a descris ministrul ca fiind „un băiat deștept, care prinde foarte repede”, subliniind că, spre deosebire de Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, nu a fost necesară o recalificare.
”Am un ministru la Energie cu care pot lucra, un băiat deștept, care prinde foarte repede. În comparație cu Virgil Popescu (fostul ministru al Energiei – n.r.), n-a fost nevoie să se califice la locul de muncă”, a arătat Ciolacu.
Premierul l-a criticat pe Virgil Popescu și în luna iulie. Atunci, Ciolacu a afirmat că Popescu nu a luat în considerare stocarea energiei atunci când România a planificat investițiile în surse regenerabile.
Actuala legislaţie prevede eliminarea plafonării după data de 31 martie 2025
Șeful Guvernului a menționat că piața de energie din România este foarte tensionată în prezent. În timpul zilei, fotovoltaicele produc în exces, iar România exportă energie. Totuși, seara, când dispare soarele, producția internă nu acoperă consumul din cauza secetei, iar hidrocentralele nu sunt alimentate corespunzător. Astfel, România este nevoită să importe energie scump.
Schema de plafonare a prețurilor la energie, introdusă în 2022 pentru a proteja consumatorii, va fi eliminată pe 31 martie 2025, conform legislației actuale.
În prezent, pentru energia electrică există mai multe plafoane de preț: 0,68 lei pe kWh pentru un consum sub 100 kWh lunar, 0,8 lei pentru consumul între 100 și 250 kWh și 1,3 lei pe kWh pentru consumatorii noncasnici și cei casnici cu consum ridicat (peste 300 kWh).
La începutul lunii iulie, România a importat masiv energie pentru a face față consumului crescut din cauza caniculei. Aceasta a avut loc în condițiile în care zona era deja deficitară și trebuia să susțină și Ucraina, care se confruntă cu probleme în sistemul energetic din cauza războiului.
România plătește un preț mult mai mare pentru energia importată comparativ cu țările din vestul Europei. Acest cost ridicat nu apare momentan în facturile consumatorilor individuali, ci se reflectă în decontările de la bugetul de stat către furnizori, deoarece plafonarea prețurilor pentru energia electrică este încă în vigoare.