Explozia prețurilor afectează și producătorii de medicamente. Prețurile materiilor prime au crescut și cu 600%
Directorul fabricii Terapia Cluj, Dragoș Damian, a anunțat că prelungirea termenului de livrare a materialelor de ambalat medicamente, ca foliile de aluminiu, de plastic sau hârtia specială pentru prospecte pune în dificultate producătorii locali, subliniind că aceștia nu pot susține creșterea prețurilor.
„Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de aluminiu, folie de plastic şi hârtie specială pentru ambalaje şi prospecte, de la trei luni la şase luni. Asta înseamnă o presiune enormă pe capitalul de lucru, care deja este întins la maximum din cauza creşterii costurilor cu materiile prime, excipienţii şi utilităţile. Unele materii prime s-au scumpit deja şi cu 800% şi în aceste cazuri deja fabricile de medicamente din ţară au fost obligate să facă stocuri de şase luni“, a explicat Dragoş Damian, care este și preşedintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente.
Acesta mai spune că principalele țări din care provin aceste materiale sunt China, India sau Germania și precizează că industria locală de medicamente bazându-se pe importuri pentru aceste produse.
Creșterea prețurilor afectează grav această industrie
Directorul fabricii Terapia Cluj mai spune că producătorii plătesc și taxa clawback, cea care duce la dispariţia unor medicamente care nu mai pot fi susţinute de fabricile locale, asta în acest timp ce medicamentele din import rezistă creşterilor de preţuri.
Dragoș Damian mai spune că producţia de medicamente generează afaceri de 4,4 miliarde lei anual, iar în total sunt 162 de firme cu obiect de activitate în fabricarea produselor farmaceutice, care angajează 9.900 de oameni. Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, inclusiv programele naţionale, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.
„Costurile cu utilităţile (gaz, curent) sunt duble; cu materiile de ambalat (folie aluminiu, alveole plastic) sunt preţuri crescute cu până la 600% (dar problema mai mare este timpul foarte lung de livrare – 6 luni); cu materiile prime şi excipienţii până la 500%. Aceste costuri nu pot fi absorbite în preţ pentru că la medicamente preţurile sunt reglementate”, a mai spus Dragoş Damian.