Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit pragul de 10.000 de puncte, pentru prima dată de la declanşarea crizei, în octombrie anul trecut. Astfel, la ora 17.20 GMT, Dow Jones a atins valoarea de 10.001,58 de puncte, moment primit cu o explozie de bucurie manifestată de traderii de pe Wall Street, care nu au mai văzut această valoare de pe data de 7 octombrie 2008, la 3 săptămâni după căderea Lehman Brothers. Unul dintre motivele pentru care Dow Jon
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit pragul de 10.000 de puncte, pentru prima dată de la declanşarea crizei, în octombrie anul trecut.
Astfel, la ora 17.20 GMT, Dow Jones a atins valoarea de 10.001,58 de puncte, moment primit cu o explozie de bucurie manifestată de traderii de pe Wall Street, care nu au mai văzut această valoare de pe data de 7 octombrie 2008, la 3 săptămâni după căderea Lehman Brothers.
Unul dintre motivele pentru care Dow Jones a reuşit în şedinţa de miercuri să atingă acest nivel au fost rezultatele financiare ale grupului JP Morgan & Chase, care au adus din nou pe buzele analiştilor expresii precum „rezultate excepţionale ale băncilor de investiţii” sau „performanţele foarte bune ale sistemului bancar”, expresii pe care criza le făcuse uitate.
Dow Jones a înregistrat o creştere de 53% faţă de recordul de minim cunoscut în luna martie a acestui an, însă rămâne mult sub recordul de maxim stabilit în octombrie 2007, când a atins pragul de 14.000 de puncte.
Dow Jones a luat fiinţă în anul 1896 şi a trecut prima dată de pragul de 10.000 de puncte în 1999. Acest indice grupează 30 de valori.
Bucurie urmată de haos?
Există o serie de experţi în economie, unii dintre ei chiar cu notorietate, care nu văd cu ochi buni aceste explozii de bucurie de pe Wall Street.
Astfel, Nouriel Roubini a declarat de curând că în al patrulea trimestru al acestui an sau în primul trimestru al lui 2010 pieţele financiare vor înregistra o corecţie după această creştere a indicilor bursieri, caracterizată drept mult prea mare şi mult prea rapidă.
„Cred că va apărea la un moment dat un risc de corecţie, mai ales în momentul în care pieţele financiare vor realiza faptul că revenirea economică nu este în formă de V, ci în formă de U”, a spus Roubini.
Relaţia dintre economia reală şi pieţele financiare a fost evidenţiată şi de Christopher Whalen, managing director la Institutional Risk Analytics care, de asemenea, a ţinut să lanseze un avertisment.
„Când vezi că pieţele financiare cresc în timp ce economia reală se deteriorează, trebuie să-ţi dai seama că această creştere nu este durabilă”, a afirmat Whalen, într-un interviu pentru Yahoo! Finance.
Îngrijorările rămân
Deşi am putea să spunem despre Roubini că este analistul pesimist prin excelenţă şi care refuză să vadă şi partea plină a paharului, totuşi numărul economiştilor care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de rata şomajului din Statele Unite, care nu-i lasă, practic, să se bucure de „rezultatele remarcabile ale băncilor de investiţii”.
Indicele Dow Jones a fost întotdeauna într-o corelaţie perfectă cu piaţa muncii, spune pentru Huffington Post David Denslow, economist la Biroul de cercetare în Economie şi Afaceri. Faptul că Dow Jones creşte în timp ce piaţa muncii se deteriorează este un pic inexplicabil, adaugă acesta.
Acesta este de părere că „ne aflăm într-un moment în care efectiv nu ştim încotro o pot lua pieţele financiare.”