Justiţia spaniolă a prelungit miercuri cu 14 zile restricţiile de circulaţie pe timp de noapte introduse într-o mare parte din regiunea Catalonia (nord-est) pentru a opri explozia de cazuri de COVID-19 legată de varianta Omicron.

Curtea Superioară de Justiţie din Catalonia (TSJC), a cărei aprobare a fost solicitată de executivul regional catalan, a considerat această prelungire justificată având în vedere ”situaţia” epidemiologică din această regiune care are ”în prezent caracteristici destul de nefavorabile”.

Măsurile vor fi menținute până la 21 ianuarie

Măsurile restrictive, prevăzute iniţial până la 7 ianuarie, vor fi astfel menţinute până la 21 ianuarie, potrivit instanţei care a considerat că dreptul la ”integritate fizică” şi la ”sănătate” trebuie în contextul actual să prevaleze asupra celorlalte libertăţi fundamentale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste măsuri, în vigoare din 23 decembrie, includ instituirea de restricţii de circulaţie de la 01.00 până la 06.00 în toate oraşele cu peste 10.000 de locuitori în care incidenţa depăşeşte 250 de cazuri la 100.000 de locuitori pe parcursul a şapte zile.

De asemenea, va fi limitat gradul de ocupare la 50% pentru restaurante şi la 70% pentru centrele sportive şi culturale şi sunt prevăzute închiderea discotecilor şi limitarea întâlnirilor private la maximum 10 persoane.

Spania, unul dintre campionii mondiali ai vaccinării, se confruntă – ca multe alte ţări – cu un nou val de cazuri din cauza răspândirii variantei Omicron, care este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Ţara a înregistrat marţi 117.775 de noi cazuri în 24 de ore. Incidenţa a fost de 2.433 de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile, unul dintre cele mai crescute niveluri din Europa.

Mai multe cazuri de „flurona”, depistate în Catalonia

De asemenea, regiunea spaniolă Catalonia a identificat recent mai multe cazuri de „flurona”, adică infectarea simultană cu gripă şi coronavirusul SARS-CoV-2, primele descoperite în Spania, dar acestea sunt puţine şi nu prezintă o evoluţie mai severă decât infectarea doar cu coronavirus.

Deşi nu este o situaţie des întâlnită, într-o perioadă cu circulaţie virală intensă poate surveni coexistenţa a doi patogeni într-un organism, explică un medic spaniol, Gemma Craywinckel, precizând că deocamdată nu s-a observat ca aceste cazuri să fie mai grave decât COVID-19 singur.

Preocupantă este în schimb posibilitatea saturării sistemului sanitar de înmulţirea cazurilor de COVID-19, care se traduce printr-o creştere constantă a internărilor, inclusiv la ATI, şi a deceselor, mai spune Gemma Craywinckel.