Au fost furate mai multe capodopere arheologice din România

O explozie a avut loc sâmbătă dimineață, 25 ianuarie, în apropierea Muzeului Drents din Assen, Olanda, iar autoritățile suspectează că aceasta ar fi fost legată de o tentativă de spargere. În urma incidentului, au fost furate mai multe capodopere arheologice din România, inclusiv celebrul Coif Dacic de la Coțofenești, după cum a declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă.

Explozia a avut loc la ora 3:45 dimineața, însă, potrivit pompierilor care au intervenit rapid, nu a fost urmată de un incendiu, informează publicația olandeză Rtv Drenthe.

În prezent, poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cine sunt autorii jafului și câte persoane ar fi fost implicate. Din cauza incidentului, muzeul va rămâne închis pe durata întregului weekend. Directorul instituției a descris evenimentul ca fiind o „zi neagră” pentru muzeu.

„Au fost furate o serie de obiecte din expoziţia Dacia – Imperiul Aurului şi Argintului, printre care capodopera Coiful de Aur de la Coţofeneşti, de la Muzeul Naţional de Istorie al României”, anunţă reprezentanţii muzeului.

Suntem profund şocaţi de evenimentele de aseară din muzeu. În cei 170 de ani de existenţă, un astfel de incident major nu a avut loc niciodată. De asemenea, suntem foarte întristaţi pentru colegii noştri din România”, au transmis reprezentanții muzeului olandez.

În momentul jafului, Muzeul Drents găzduia expoziția „Dacia – Rijk van goud en zilver” („Dacia – Regatul Aurului și Argintului”), care aduna peste 50 de comori provenite din fostul Regat al Daciei, datând din perioada secolelor XX î.Hr. – III d.Hr.

Printre exponate se aflau 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee din România, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României și instituții din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara. Expoziția includea tezaure celebre, cum ar fi brățările dacice de la Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, conform Muzeului Național de Istorie.

muzeul drents
SURSA FOTO: Muzeul Național de Istorie a României

 

MAE, reacție după explozia de la Muzeul Drents din Olanda

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că a fost informat cu privire la explozia de la Muzeul Drents din Olanda și că un număr de exponate valoroase au fost furate.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul Drents, situat în Regatul Țărilor de Jos, unde se desfășoară expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost, de asemenea, notificată de Ministerul Afacerilor Externe olandez.

Din primele evaluări, se consideră că explozia a avut drept scop pătrunderea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au confirmat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de către făptuitori încă neidentificați. Investigațiile sunt în curs de desfășurare și se realizează inventarierea pieselor furate”, a transmis MAE în comunicatul său.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a informat și Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliției Române, precum și ambasadele României din țările vecine, pentru a le solicita sprijin în această chestiune.

„Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, în cadrul căreia a fost subliniată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor implicate în acest caz și impactul emoțional pe care dispariția lor îl generează în România.

Partea olandeză a oferit asigurări privind angajamentul său ferm și urgent, atât la nivel operațional, cât și politic, pentru rezolvarea cazului. De asemenea, autoritățile olandeze au confirmat că depun toate eforturile pentru recuperarea pieselor furate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.

Ministerul Afacerilor Externe va continua să mențină legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu autoritățile competente olandeze”, se încheie comunicatul MAE.