In primele doua saptamani ale lunii septembrie, conform AnunturiParticulari.ro, au fost scoase la inchiriere peste 1.500 de apartamente. Asa cum se intampla in fiecare an, multi bucuresteni au asteptat apropierea anului universitar pentru a-si scoate apartamentele la inchiriat. Pe fondul cererii mari, venite mai ales din partea studentilor, asistam la o crestere a chiriilor.
Numarul ofertelor de inchiriere scoase pe piata a inregistrat o crestere semnificativa, atat fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prima jumatate a lunii septembrie au fost scoase pe piata peste 400 de garsoniere si peste 600 de apartamente cu 2 camere. Pe segmentul apartamentelor cu 3 camere au fost scoase la inchiriat aproape 400 de unitati. Oferta de pe piata este completata de cele peste 2.100 de apartamente scoase la inchiriat in luna august si peste 2.000 in iulie.
Evolutia preturilor, dar si stabilitatea pe piata inchirierilor a determinat tot mai multi proprietari sa se orienteze catre aceasta forma de valorificare a apartamentelor. Spre deosebire de piata vanzarilor de apartamente, chiriile nu vor suferi schimbari majore in perioada urmatoare. Atat cresterea cat si scaderea chiriilor se inscriu in marje previzibile, prin urmare proprietarii sunt incurajati sa isi inchirieze imobilele pe o perioada cat mai lunga.
Aceasta tendinta este confirmata si de statisticile din ultimul an. Potrivit AnunturiParticulari.ro, din august 2007 pana in august 2008, ofertele de inchiriere au crescut cu 41% pentru apartamentele cu doua camere si cu 21% pentru garsoniere. Cresteri de peste 20% au inregistrat si ofertele pentru apartamentele cu trei si patru camere.
Desi a crescut semnificativ oferta, cererea mare pentru apartamentele de inchiriat a determinat cresterea chiriilor, pretul mediu al gasonierelor atingand pentru prima data pragul de 400 de euro/luna. Apartamentele de 2 camere au ajuns in medie la 604 euro, cele de 3 camere la 884 euro, iar apartamentele de 4 camere la 1130 euro/luna.
Valoarea chiriilor variaza foarte mult in functie de dotari si imbunatatiri, dar mai ales in functie de locatie. Zonele cu infrastructura si transport in comun slab dezvoltate sunt cele mai putin cautate si in consecinta chiriile solicitate sunt mult mai mici.
Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate de proprietari.
Sursa: Agentie.Net