Prețul chiriilor este în continuă creștere

Potrivit unei analize Storia, prețul chiriilor din România este în creștere. În decembrie 2023, s-a înregistrat o scădere cu 1% a interacțiunilor între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere. Este vorba despre anunțurile de pe platforma Storia.

Scăderea este comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, analizând luna decembrie 2023, față de noiembrie, se remarcă o reducere semnificativă de 25% a contactelor dintre chiriași și proprietarii/agenții imobiliari. Asta indică o tendință descendentă anticipată pentru luna decembrie.

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru chiriile s-a înregistrat o creștere anuală de 20% între decembrie 2023 și decembrie 2022. Cu toate acestea, în comparație cu luna noiembrie 2023, prețurile solicitate au stagnat relativ în luna decembrie 2023.

„Conform datelor noastre, în decembrie 2023 prețurile chiriilor au rămas relativ similare cu cele din luna anterioară, iar cererea de la un an la altul a stagnat.

Totodată, a existat o creștere semnificativă a cererii pe segmentul vânzărilor de apartamente comparativ cu decembrie 2022, ceea ce ne arată că oamenii au reînceput să se orienteze mai mult spre piața vânzărilor, posibil influențați și de măsurile fiscale intrate în vigoare de luna aceasta”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum stă piața în București

tabele_chirii_storia_bucuresti
SURSA FOTO: Storia

Comparativ cu luna decembrie din 2022, în decembrie 2023 prețurile chiriilor au crescut cel mai mult (+17%). La categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a ajuns la 748 de euro. De asemenea, prețul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 558 de euro în luna decembrie 2023. Cu 16% mai mare față de cel din decembrie 2022.

Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 10%. Comparativ cu luna decembrie 2022, ajungând la o valoare medie de 335 euro.

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei cel mai scump sector) plătesc cu 79% mai mult decât cei din sectorul 4 (cel mai ieftin sector).

Apartamentele din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creștere de preț. Comparativ cu anul trecut (+21%), urmate de apartamentele din sectoarele 2 și 5 (+20%) și de cele din sectorul 6 (+18%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 3 (+12%) și în sectorul 4 (+7%).

În decembrie 2023, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) și 420 de euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 450 de euro (sectorul 4) și 675 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectorul 4) și 1050 euro (sectorul 1).

Evoluția prețurilor în alte orașe mari

La nivelul țării, în decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. Cu o singură excepție: apartamentele de trei camere din Iași. În cazul cărora, prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea. Acolo apartamentele cu două camere au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (decembrie 2023 vs. noiembrie 2023) au fost de 6% în Constanța (la garsoniere).

Apoi, în Sibiu (la apartamentele cu trei camere) și în Timișoara (la garsoniere). În schimb, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat în Brașov, la garsoniere (-6%). Și în Cluj-Napoca, la apartamentele cu două camere (-5%).

preturi chirii Storia 2023
SURSA FOTO: Storia