Elveția se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, fiind pentru a doua oară în această săptămână când se înregistrează peste 300 de cazuri într-o zi. Autoritățile se arată foarte îngrijorate din această cauză și se tem de apariția unui al doilea val al epidemiei.
Peste 300 de noi cazuri zilnice s-au înregistrat vineri în Elveția, pentru a doua oară în această săptămână. Acesta este un nivel care nu a mai fost atins de la mijlocul lunii aprilie, existând temeri privind apariţia unui al doilea val, relatează AFP, conform Agerpres.
Ţară cu 8,5 milioane de locuitori, Elveţia a fost relativ ferită de noul coronavirus, în ciuda apropierii sale de Italia, care a fost epicentrul pandemiei în Europa.
Guvernul elveţian nu a introdus niciodată măsuri de izolare aşa de stricte ca alte ţări europene, ci restricţii care au fost ridicate progresiv de la 27 aprilie, permiţându-le astfel elevilor să revină la şcoală la mijlocul lunii mai.
Autorităţile au explicat atunci că Elveţia a reuşit să evite ce e mai rău, în special datorită respectării regulilor şi a măsurilor de protecţie de către populaţie.
Din iulie autoritățile au luat măsuri mai ferme
Însă de la mijlocul lunii iunie, numărul de noi cazuri zilnice, care se apropia atunci de 20, a crescut constant, obligând autorităţile să fie mai ferme.
Astfel, din iulie a devenit obligatorie purtarea măştii în transportul public. Iar în unele cantoane, cum ar fi Geneva, unde numărul de cazuri a crescut semnificativ, masca a devenit obligatorie şi în magazine.
Geneva a închis de asemenea cluburile de noapte din august, în contextul în care discotecile, barurile şi alte locuri de divertisment au fost acuzate că facilitează transmiterea virusului în mai multe regiuni din ţară.
„Situaţia este sub control, dar rămâne fragilă”, a declarat joi ministrul elveţian al Sănătăţii, Alain Berset, care a deplâns în faţa presei „o anumită scădere a disciplinei” în rândul populaţiei şi a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie şi de carantină.
În Elveţia, boala COVID-19 a făcut 1.718 morţi de la detectarea primului caz, la sfârşitul lunii februarie, în cantonul Ticino, la frontiera cu Italia.
Autorităţile federale au transmis joi că „situaţia rămâne sub control şi că urmărirea contactelor de către cantoane funcţionează”, în timp ce spitalizările rămân pentru moment destul de stabile. Însă Berna a mai precizat că monitorizează „cu atenţia situaţia, care poate evolua foarte rapid”.
Îngrijorarea survine în contextul în care majoritatea elevilor şi-au reluat cursurile la mijlocul lunii august, fără mască, unele voci temându-se de o răspândire mai puternică a virusului. La Geneva, şcoala se va relua la 24 august.