În timpul furtunilor geomagnetice, îşi vor face apariţia și aurorele boreale. Trebuie menționat că astfel de furtuni pot să provoace deteriorarea transformatoarelor de înaltă tensiune şi a sistemelor de alimentare, la latitudini mari.

Mai mult, furtunile solare pot întrerupere semnalele radio de înaltă frecvenţă şi pot compromite semnalele GPS.

O furtună solară puternică ar putea lăsa întreaga omenire în beznă

Trebuie menționat că furtunile solare de lungă durată sau cele de intensitate extremă, precum cele din 1859 sau 1989, pot provoca daune transformatoarelor şi pene de curent la scară regională, continentală sau chiar globală.

Totodată, o furtună solară prognozată pentru 2025 amenință cu întreruperi masive de energie electrică. Aceste furtuni ating un vârf violent la fiecare 11 ani, când polii magnetici ai soarelui se inversează și miliarde de tone de materie încărcată magnetic sunt expulzate în sistemul solar.

Aceste furtuni nu intră în coliziune cu Pământul de cele mai multe ori

De obicei, suntem norocoși, aceste furtuni solare nereușind să intre în coliziune cu Pământul, dar oamenii de știință avertizează că norocul nostru nu va dura la nesfârșit și că am așteptat cu mult timp în urmă un eveniment de magnitudinea așa-numitului eveniment Carrington din 1859.

Numit după astronomul și martorul britanic Richard Carrington, aurorele au fost observate în Cuba, Australia și în alte locuri. Cunoscute în mod obișnuit sub numele de aurora boreală și australă, aurorele apar de obicei doar la polii Pământului, unde câmpul magnetic, particulele solare încărcate magnetic, azotul și oxigenul interacționează.

Consecințele unui astfel de eveniment ar fi mult mai catastrofale în ziua de astăzi

Rapoartele contemporane descriu cum aurorele erau atât de strălucitoare, încât oamenii puteau citi un ziar noaptea, în timp ce liniile telegrafice explodau și incendiile spontane erau ceva obișnuit. Pe atunci, exista puțină infrastructură bazată pe electricitate, astfel încât consecințele unui eveniment de dimensiuni similare ar fi mult mai catastrofale astăzi – continente întregi ar putea rămâne fără energie electrică.

„Erupțiile ajung foarte departe în spațiu, așa că întrebarea care trebuie pusă este: ce s-ar întâmpla dacă una dintre aceste erupții violente ar ajunge pe Pământ?”, a spus  Katepalli Sreenivasan, profesor de fizică, inginerie și matematică la NYU.