175 de tari participante, 153 de zile, 40 de milioane de vizitatori, 70 de marci germane biletul de intrare si 4 miliarde marci germane investite de organizatori. Din punct de vedere financiar, aceasta inseamna Expozitia Mondiala „Om-Natura-Tehnologie” Hanovra 2000, care va avea loc in perioada 1 iunie – 31 octombrie a.c.
Participarea Romaniei insa este pusa sub semnul intrebarii. Desi prin Hotararea de Guvern nr. 959 din 1998 Sorin Fodoreanu a fost numit comisar general si au fost aprobate fonduri de la buget de aproximativ 12 milioane de marci germane, mai putin de jumatate din suma respectiva a intrat in conturile Agentiei Romane de Dezvoltare (ARD), institutie care coordoneaza oficial evenimentul.
Marian Dinu, consilier in ARD, afirma ca s-au primit de la bugetul de stat doar 5 milioane marci germane, bani cu care s-au inceput lucrarile de constructie a pavilionului. In cazul in care nu va fi aprobata o noua hotarare de guvern pentru suplimentarea fondurilor pana la 15 milioane DM, Romania va avea doua variante: fie sa se retraga, fie sa repete la Hanovra dezastrul de la Expozitia de la Lisabona (1996). Dar chiar si un buget de 15 milioane DM este considerat prea mic, in comparatie cu Ungaria, Cehia si Polonia, care au alocat fiecare peste 20 milioane DM.
Oricum, Romania este in intarziere. Motivul oficial este acela ca s-a incercat obtinerea unui amplasament mai bun, in aer liber, tel atins abia la sfarsitul anului trecut. Pe de alta parte, organizatorii recunosc faptul ca lucrarile sunt in intarziere, dar arunca vina pe bugetul de stat, care nu a dat banii la timp. In conditiile in care unele tari au terminat constructia pavilionului inca de anul trecut, Romania a inceput sa-l construiasca abia la inceputul lunii martie.
Situat pe Bulevardul Europei – spatiul cel mai important din complexul expozitional – si intre pavilionul Statelor Unite si cel al Emiratelor Arabe Unite, pavilionul romanesc se intinde pe o suprafata de 1.800 metri patrati. Peretii sunt formati din simple schele metalice, o structura menita sa sustina elementul de forta al pavilionului: plantele, care alcatuiesc o tesatura verde.
Programul prezentat se va numi „Romania – o rapsodie europeana” si va contine peste 100 de miniprograme culturale reprezentative (spectacole de teatru, concerte, spectacole de mima, muzica populara, jazz etc). De asemenea, exista si cateva proiecte mai mari: Bucuresti 2000 (dezvoltare urbanistica), Sibiu 2000 (recuperarea valorilor istorice si armonia minoritari-majoritari), Rezervatia Delta Dunarii si Turism 2000. Bineinteles, Romania va participa numai daca ARD va primi de la buget fondurile necesare.
Licitatia este
un cuvant necunoscut
Companiile invitate sa ia parte la organizarea evenimentului vor face afaceri de milioane de marci, intrucat ARD a delegat organizarea evenimentului consortiului „Events 2000”, format din Exclusiv Company SRL si firma germana Drees&Sommer. Ambele selectate pe baza ofertelor si a experientei, fara nici un fel de licitatie. De ce? „Pentru ca nu mai era timp si, in fond, chiar si licitatiile pot fi aranjate”, spune Eugen Bujoreanu, consilier in ARD. „Ni s-a cerut o oferta, am facut-o si probabil ca am avut cel mai bun pret, asa ca ARD a acceptat-o”, declara Lucian Hoanca, marketing manager la Exclusiv Comp. Drept pentru care, consortiul Events 2000 a primit prin HG nr. 959 din noiembrie 1999 suma de 5 milioane marci germane, pentru a superviza si coordona activitatile legate de participarea Romaniei la Expo 2000.
Prin acelasi act normativ se aloca agentiei de turism Paralela 45 alte 1,8 milioane marci germane, contravaloarea serviciilor de cazare si transport pe toata durata expozitiei. „Ei au venit cu cel mai mic pret, adica 96 de marci germane locul in camera dubla pe noapte, hotelul fiind situat la numai 8 km de expozitie. Celelalte oferte erau de vreo 120 de marci germane, iar hotelurile erau foarte departe”, afirma consilierul Marian Dinu. Pe de alta parte, chiar daca banii exista pe hartie, consortiul a obtinut deocamdata doar niste avansuri. Singura licitatie organizata – nu de ARD, ci de Ministerul Cooperarii Economice din Germania (GTZ), unul dintre organizatori, care a suportat si cheltuielile aferente – a avut ca scop desemnarea unui arhitect care sa proiecteze pavilionul. Castigatorul se numeste Doru Comsa, un roman care traieste in Elvetia.
La randul sau, consortiul Events 2000 a delegat un alt comitet, condus de regizorul Cornel Todea, vicepresedinte UNITER, pentru a se ocupa de programele culturale. Deocamdata, au fost preselectate 400 de programe, din care vor ramane aproximativ 100. „Selectia finala va fi determinata de capacitatea financiara de a sustine asemenea programe si in functie de spatiile pe care le vom avea la dispozitie, pentru ca, de exemplu, in cazul unui concert trebuie inchiriata o sala speciala. Se va face o selectie in dialog deschis, care va fi supusa deciziei comisarului general, care isi va asuma responsabilitatea pentru proiectele selectate, cu toate riscurile, de a avea succes sau nu”, afirma Cornel Todea. Responsabilitatea totala a comisarului general – atat in ceea ce priveste programele culturale, cat mai ales modul in care s-au cheltuit banii – este singurul lucru cert in toata povestea. Si daca pavilionul Romaniei nu va avea succes, dl Fodoreanu va ramane, probabil, fara functie. Deci nu va pierde mare lucru.
Expo 2000 ne costa 15 milioane marci
30 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 martie 2000, 15:00
175 de tari participante, 153 de zile, 40 de milioane de vizitatori, 70 de marci germane biletul de intrare si 4 miliarde marci germane investite de organizatori. Din punct de vedere financiar, aceasta inseamna Expozitia Mondiala "Om-Natura-Tehnologie" Hanovra 2000, care va avea loc in perioada 1 iunie - 31 octombrie a.c. Participarea Romaniei insa este pusa sub semnul intrebarii. Desi prin Hotararea de Guvern nr. 959 din 1998 Sorin Fodoreanu a fost numit comisar general si au fost aprobate fond
Etichete: arhiva,
germane,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- In afaceri, americanii de la Comtek nu au obraz
- Cresterea economica s-a ascuns in subteran
- Uniunea Europeana plateste tinerii romani care lucreaza in folosul comunitatii
- Interese divergente
- Apartamente de 30.000 dolari pentru oameni necajiti
- AVAB recupereaza foarte putin din creditele neperformante
- Domnul 10%
- Privatizarea a ajuns la colosi
- Gaura cheii
- Germania se pregateste sa invinga Wall Street