Exportul paralel de medicamente este un fenomen în totalitate legal, care a debutat în 2009, odată cu decizia Guvernului de a pune cel mai mic preț din Europa la medicamentele din România. Astfel, un producător dintr-o ţară europeană aduce în ţară un medicament, la preţul cel mai mic din Uniune şi îl transferă unui distribuitor în vederea comercializării prin farmacii sau spitale; având în vedere că medicamentul respectiv are cel mai mic pret cu care se vinde în UE, un distribuitor tradiţional poate fi foarte interesat ca, în loc să continue comercializarea acestuia în România, să îl exporte într-o ţară în care preţul este cu mult mai mare. Fenomenul a luat amploare, fiind estimat la peste 1,5 miliarde Euro în ultimii trei ani, astfel încât anul trecut a ajuns la cca 25% din piaţă.
"Fenomenul exportului paralel de medicamente, care duce la grave sincope în
disponibilitatea unor medicamente cruciale pentru bolnavi, este perfect controlabil de către producători prin trecerea de la sistemul tradiţional de distribuţie la cel al distribuţiei directe a medicamentelor, prin care marfa
rămâne permanent în proprietatea producătorului, operatorul logistic prestând doar servicii de depozitare, manipulare şi de transport", spune director executiv MSL Logistic Services, Marina Hanna.
Firmele care ar realiza serviciile logistice pentru ar trebui autorizate de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât menţinerea calităţii medicamentelor să rămână la aceleaşi standarde, în condiţiile în care producătorii ar avea controlul direct asupra produselor până la comercializarea acestora către utilizatorul final.
Exporturile paralele afectează semnificativ și producătorii, întrucât vânzările acestora scad în ţările în care ajung medicamentele exportate din România, care, plecând de aici cu cel mai mic preț din UE, ajung în diferite țări la prețuri mai mici decât aceleași medicamente vândute direct de către același producător.
Deşi le afectează atât business-ul (vânzările), cât şi imaginea (productorul este cel blamat când lipseşte de pe piaţă un anumit medicament), producătorii nu pot face nimic în condiţiile distribuţiei directe: dacă ar refuza să onoreze o comandă, ar suporta consecinţele reglementărilor legale privind concurenţa şi circulaţia mărfurilor.
Efectul direct asupra pacienţilor este lipsa medicamentelor din farmacii: „De circa un an observăm lipsa a tot mai multe medicamente scumpe, îndeosebi cele oncologice. Ele nici nu mai intră în farmacii, pentru că sunt cumpărate direct de la depozite, cu banii jos“, spune Clara Popescu, vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România (CFR). Potrivit președintelui Asociației Bolnavilor Cronici din România, Cezar Irimia, pacienții cu boli care necesită tratament scump , oncologici și hepatici, în special, și nu își mai găsesc medicamentele în farmaciile din România.
Compania de cercetare a pieței farmaceutice, Cegedim, a făcut si calculele: exporturile paralele de medicamente au ajuns la 500 milioane euro in 2011 si se așteaptă să se ajungă la 700 milioane euro anul acesta.
Cum ar putea fi stopat exportul paralel de medicamente, o afacere de 700 de milioane de euro pe an
7 noiembrie 2012, 12:48
Ultima modificare în 7 noiembrie 2012, 14:48
În ultimii trei ani, medicamente în valoare de un miliard și jumătate de euro au luat calea străinătății, din cauza fenomenului de export paralel, aparent de neoprit. O firmă de distribuţie de medicamente propune metoda distribuţiei directe a medicamentelor, astfel încât marfa să rămână permanent în proprietatea producătorului.
Etichete: distribuitori de medicamente,
export,
medicamente
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook