Noile reglementari referitoare la constituirea si administrarea Fondului pentru mediu vizeaza, printre altele, limitarea exportarii anumitor materii prime si materiale, care, de cele mai multe ori, se reintorc in Romania sub forma produselor inalt prelucrate si supercotate, ca pret. Astfel poate fi interpretata OUG nr. 93/2001 care, la capitolul referitor la veniturile Fondului pentru mediu, face o surpriza fiscala de proportii exportatorilor.
Principalele surse de alimentare ale acestui instrument economico-financiar destinat „sustinerii si realizarii cu prioritate a proiectelor cuprinse in Planul national de actiune pentru protectia mediului” sunt: o cota de 20% din valoarea incasata pentru exportul de fier vechi, o cota de 30% din valoarea incasata pentru exportul de deseuri de metale neferoase si o cota de 30% din valoarea incasata pentru exportul de busteni.
Cresterea gradului de fiscalizare a anumitor operatiuni de export, cum sunt cele cu produse considerate interzise sau limitate, ar trebui sa mai reduca din avantul cu care acestea au fost vandute in ultimii ani pe pietele externe. Conform datelor Directiei Generale a Vamilor, exportul de lemn s-a dublat intre 1998 – 2000, de la 260 milioane USD la 412 milioane USD. Cat despre valoarea deseurilor feroase si neferoase vandute la extern, aceasta a explodat de la 96 milioane USD in 1988, la 295 milioane in 2000. In sine, cifrele nu spun mare lucru. Comparandu-le insa cu valorile exporturilor de produse manufacturate traditionale ce inglobeaza aceste materii prime, valori cu cresteri mai mult decat timide, cat si cu importurile in expansiune de produse manufacturate, tabloul nu este deloc incurajator.
Astfel, daca exportul de lemn brut s-a dublat, cel de mobila si parti de moblier s-a „miscat”, in aceeasi perioada, de la 383 milioane USD la 395 milioane USD. Si daca exportul de deseuri feroase si neferoase a intrecut toate asteptarile, nu acelasi lucru poate fi spus despre succesul vanzarilor externe de masini si utilaje: 334 milioane USD in 1998, 435 milioane USD in 1999, 337 milioane USD in 2000.
Exportatorii de materii prime sunt taxati dur
12 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 iulie 2001, 15:00
Noile reglementari referitoare la constituirea si administrarea Fondului pentru mediu vizeaza, printre altele, limitarea exportarii anumitor materii prime si materiale, care, de cele mai multe ori, se reintorc in Romania sub forma produselor inalt prelucrate si supercotate, ca pret. Astfel poate fi interpretata OUG nr. 93/2001 care, la capitolul referitor la veniturile Fondului pentru mediu, face o surpriza fiscala de proportii exportatorilor. Principalele surse de alimentare ale acestui instrum
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook