Primele contracte pe raportul leu/dolar au fost tranzactionate la Sibiu la un pret de 30.250 lei, ceea ce ar fi presupus o depreciere lunara de 2%. Aceasta scadere mare a leului parea confirmata de pretul de exercitare, de 30.350 lei/dolar, cu prime de cuprinse intre 50.000 si 69.000 lei/optiune, la care au fost tranzactionate optiuni CALL cu aceeasi scadenta. Se pare ca in piata sibiana a existat un cumparator interesat sa achizitioneze cantitati mai mari de contracte, acesta oferind timp de doua zile 30.200 lei/dolar. Vanzatorii s-au aratat insa circumspecti, ei solicitand intre 30.350 si 30.400 lei/dolar. Deprecierea minima a leului in ultima saptamana a lunii iulie si in primele zile ale lui august a permis cumparatorilor sa coboare pretul brusc, pana la 29.955 lei, in data de 2 august. Presiunea exercitata de vanzatori, care au solicitat in aceeasi zi 30.350 lei/dolar, a obligat cumparatori sa ridice, la randul lor, cotatia la 30.050 lei.
„Pare greu de crezut ca deprecierea leului va fi mai mare decat in iulie. Cu exceptia anului trecut, luna august s-a dovedit a fi luna cu cea mai mica crestere a dolarului”, declara un operator sibian. In opinia acestuia, „vanzatorii ar fi trebuit sa accepte pretul de 30.200 lei, riscurile pentru ei fiind minime. Cresterea din ultima perioada a exporturilor a marcat piata spot, unde oferta a fost in general mai mare decat cererea, ceea ce a permis BNR sa fie in pozitii nete de cumparator si sa continue politica de folosire a cursului ca principala ancora anti inflationista”. Ramane de vazut care va fi insa politica dusa de Ministerul Finantelor si BNR in lunile din toamna, intr-un moment in care se vorbeste tot mai des de o inflatie anuala ce va depasi pragul de 30%. De altfel, bancile au tras deja un semnal de alarma, reducand cererea lor de titluri de stat sau solicitand dobanzi care au depasit pragul acceptat de Ministerul Finantelor.
Hedgerii au dominat piata futures in iulie
Cei mai activi participanti la tranzactiile cu derivate ale lunii iulie la Bursa din Sibiu au fost hedgerii. Din numarul total de 15.202 contracte futures si 3.258 optiuni, insumand un volum de tranzactionare de 220 miliarde lei, 45% s-au realizat in pietele leu/dolar si leu/euro. O parte din tranzactiile realizate in celelalte piete – euro/dolar, ca si cele inregistrate pentru contractul futures DESIF1- fac parte, de asemenea, din strategii complexe pentru acoperirea riscului.
In piata contractului leu/dolar previziunile optimiste ale brokerilor din prima parte a lunii, cand s-au realizat tranzactii la preturi de 29.500-29.590 lei/dolar, au fost infirmate de o depreciere mai accelerata a monedei nationale. Cursul leu/euro a fost insa anticipat corect inca de la inceputul lunii, fiind cotat in piata futures la preturi de 25.800 lei/euro, cand pe piata fizica un euro putea fi cumparat cu 24.863 lei. La finele lunii, cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala se apropia de nivelul de 26.000 lei/euro. Gratie operatiunilor cu contracte futures si optiuni din pietele la termen, activitatea economica a celor care si-au conceput strategii de acoperire a riscului este considerabil mai putin afectata de evolutia leului in raport cu cele doua valute de larga circulatie.
Speculatorii, in schimb, au avut de profitat de pe urma unei evolutii foarte fluctuante a paritatii euro/dolar. Variatiile mari ale preturilor ca si frecventele inversari de trend i-au determinat pe acestia sa tranzactioneze peste 8.000 contracte futures euro/ dolar, cea mai mare parte pentru scadenta la o luna.
Euro profita de criza economica americana
Incertitudinile care planeaza asupra evolutiei economiei americane si fuziunile care au loc pe plan european (ceea ce a dus la o crestere a cererii de euro) au adus monedei unice un balon de oxigen nesperat, aceasta atingand in dimineata zilei de 2 august in piata FOREX un maxim de 88,41 centi. Analistii europeni vorbesc deja despre o redresare a euro, catre sfarsitul anului, pana la pragul de 90 centi si chiar un maxim de 95 de centi. Aceasta evolutie nu poate decat sa bucure exportatorii autohtoni si sa puna in garda importatorii, care isi vor vedea produsele tot mai scumpe.
In data de 27 iulie, in piata sibiana leu/euro, pretul de cotare al euro pentru scadenta din august a fost stabilit la 26.800 lei, ceea ce indica speranta cumparatorilor intr-o apreciere a monedei unice. Urmatoarele zile au aratat insa o schimbare a trendului la bursa din Sibiu, in data de 1 august pretul de cotare fiind stabilit la 26.575 lei. Cei care au fortat scaderea cotatiilor au fost cumparatorii care au anuntat cotatii de 26.250 – 26.500 lei, in timp ce vanzatorii solicitau 26.900 lei/euro. In piata options au fost tranzactionate optiuni PUT, cu aceeasi scadenta, la un pret de exercitare de 26.400 lei, primele platite fiind de 200.000 lei/optiune.
Raportul euro/dolar era cotat, la 18 mai, la 87,86 centi, dupa care s-a inscris pe un trend descendent care a culminat la inceputul lunii iulie, cand a fost inregistrat cel mai scazut pret al anului, de 83,70 centi.
Piata s-a deschis miercuri, 1 august, la 88,10 centi, cu 0,6 centi peste pretul inchiderii din ziua precedenta. Pe fondul aprecierii monedei unice europene, pretul de tranzactionare al contractului la o luna a urcat pana la 88,19 centi/euro si nu a coborat sub nivelul de 88 centi/euro. A doua zi, euro a atins un maxim de 88,2 centi.