Exportul de cereale din Ucraina va continua. Erdogan: Nu există nicio problemă în acest sens

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că el crede că un acord care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră și care urmează să expire sâmbătă va rămâne în vigoare.

„Eu sunt de părere că va continua. Nu există nicio problemă în acest sens”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la summitul G20 de la Bali.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, iar invazia Rusiei în această țară a blocat 20 de milioane de tone de cereale în porturile sale, înainte ca Națiunile Unite și Turcia să ajungă la un acord în iulie.

Președintele turc va discuta cu omologul său rus

Erdogan a declarat că va discuta cu președintele rus Vladimir Putin imediat ce se va întoarce în Turcia.

„Pentru că drumul spre pace trece prin dialog”, a spus el.

Un acord separat mediat de ONU și Turcia, semnat tot în iulie, permite exportul de alimente și îngrășăminte rusești, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse Moscovei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

Erdogan a declarat că exportul de îngrășăminte și amoniac „este important”.

„Lucrările continuă. Vom discuta acest lucru cu Putin”, a adăugat el.

În cadrul unei runde obișnuite de discuții care a avut loc vinerea trecută la Geneva, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Vershinin, a avut un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a acordului privind cerealele cu delegația ONU condusă de secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, Martin Griffiths, și de secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, Rebeca Grynspan.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre racheta care a lovit la granița cu Polonia

Erdogan a răspuns, de asemenea, la o întrebare despre o rachetă care a lovit teritoriul polonez din apropierea graniței cu Ucraina.

Negarea de către Rusia că ar fi fost implicată a fost „importantă”, a declarat Erdogan.

„Trebuie să respect declarația făcută de Rusia … Poate că a existat o defecțiune tehnică sau altceva. Este esențial să fie lansată o anchetă”, a adăugat el.

Președintele turc a mai spus că blamarea Federației Ruse ar reprezenta o ”provocare”.

„Nu este nevoie să găsim o a treia parte în acest război. Cu toții avem nevoie de pace.”

Președintele american Joe Biden a declarat anterior că este „puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, scrie Barrons, care citează France Presse.