Datele publicate luni, 4 septembrie, de Oficiul federal de statistică (Destatis) arată că exporturile din Germania au scăzut în iulie mai puţin decât s-a previzionat. Evoluția a fost înregistrată pe fondul reducerii cererii pe plan global.
Așadar, datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis) arată că exporturile au scăzut cu 0,9% în iulie, după un avans de 0,2% în iunie. Amintim că analiştii se aşteptau la un declin de 1,5%.
Exporturile către statele membre UE au urcat cu 0,5%, iar cele către ţările din afara UE au scăzut cu 2,5%. Exporturile către SUA şi China au urcat în iulie cu 5,2%, şi, respectiv, 1,2%, iar cele către Marea Britanie au scăzut cu 3,5%, conform Reuters.
Importurile din Germania au înregistrat în iulie o creştere de 1,4%
Importurile din Germania au înregistrat în iulie o creştere de 1,4%, după un declin de 3,2% în iunie. Simultan, analiştii se aşteptau la un avans de 0,5%. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei a scăzut în iulie mai mult decât s-a previzionat, la 15,9 miliarde de euro, de la 18,7 miliarde de euro luna precedentă. Analiştii se aşteptau la un surplus de 18 miliarde de euro.
„Comerţul nu mai este motorul rezilient de creştere a economiei germane, ci mai degrabă o frână. Perturbările din lanţurile de aprovizionare, o economie mondială mult mai fragmentată şi sporirea capacităţii Chinei de a produce bunuri pe care anterior le cumpăra din Germania sunt factorii care au afectat exporturile în iulie”, a apreciat analistul Carsten Brzeski de la ING.
Acesta avertizează că există riscul reintrării în recesiune a Germaniei în trimestrul trei din 2023. În ritm anual, exporturile au scăzut cu 0,9% în iulie, după un avans de 1,7% în iunie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 10,3%, după un recul de 9,3% în iunie.
„Nu este doar reducerea cererii pe plan global, care provoacă companiilor din ce în ce mai multe probleme. Ele suferă şi din cauza erodării competitivităţii lor pe pieţele mondiale”, susţine economistul Bastian Hepperle de la Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank.
Ce se întâmplă cu economia germană
Institutul Ifo a declarat anterior că indicele său referitor la climatul de afaceri a fost de 85,7, în scădere de la 87,4 în iulie. Analiştii chestionaţi de Reuters estimaseră o valoare de 86,7 pentru august.
Evaluările situaţiei actuale au scăzut la cel mai redus nivel din august 2020. Totodată, aşteptările companiilor pentru următoarele şase luni au fost din ce în ce mai pesimiste.
„Economia germană nu a ieşit încă din pădure”, a spus preşedintele Ifo, Clemens Fuest.