Speculatorii pot exporta în mod legal medicamente din Anglia în restul Uniunii Europene, chiar dacă acest demers lasă mulţi dintre pacienţii englezi cu afecţiuni mentale, diabet, epilepsie sau sarcini cu probleme fără tratament, avertizează un grup de parlamentari britanici, potrivit publicaţiei "Daily Mail".
Într+un raport care detaliază lipsurile de medicamente pentru anumite terapii, grupul parlamentar afirmă că acum există o adevărată vânătoare de medicamente în Marea Britanie. Medicii şi farmaciştii petrec foarte mult timp încercând să localizeze stocurile existente şi să le împartă în mod egal. În ciuda acestor eforturi, în raportul parlamentarilor se arată că mulţi pacienţi cu boli grave au rămas fără tratament. Un reprezentant al unui mare lanţ de farmacii londoneze a declarat că în 80% din farmaciile respective, este o performanţă dacă se găsesc medicamente pentru patru reţete pe săptămână. "Dovezile noastre subliniază stresul şi răul fizic cu care se confruntă pacienţii afectaţi", scrie în studiu. Fenomenul datează de acum patru ani, dar a ajuns acum la proporţii îngrijorătoare, scriu parlamentarii englezi. Pacienţii rămân fără medicamente din cauza vânzării acestora în alte ţări UE, cu un preţ mai mare.
Autorii raportului subliniază că nu se opun exportului de medicamente, atâta timp cât nu afectează nevoia internă.
România nu opate fi o destinaţie pentru medicamentele care vin din Marea Britanie, pentru că are cele mai mici preşuri la medicamente din UE. În schimb, mai multe organizaţii de producători de medicamente avertzează în legătură cu exporturile paralele de medicamente pe piaţă de câţiva ani. Potrivit datelor Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, exporturile paralele se ridică la aproximativ la 25% din piaţa de medicamente, estimată la o valoare de 2,2 miliarde de euro.