In luna iunie a.c., valoarea exporturilor a fost de 1.017,4 milioane de dolari, aproape de precedentul record inregistrat in luna martie a acestui an, de 1.047,7 milioane USD. Aceste performante sunt contrabalansate de un deficit comercial de 2.047,4 milioane USD, inregistrat in primul semestru al acestui an. Luna iunie a mai adus o noutate pentru acest an, scaderea valorii importurilor pentru prima data in ultimele sase luni. Importurile CIF realizate in luna iunie 2001 au fost de 1.311,3 milio
In luna iunie a.c., valoarea exporturilor a fost de 1.017,4 milioane de dolari, aproape de precedentul record inregistrat in luna martie a acestui an, de 1.047,7 milioane USD. Aceste performante sunt contrabalansate de un deficit comercial de 2.047,4 milioane USD, inregistrat in primul semestru al acestui an. Luna iunie a mai adus o noutate pentru acest an, scaderea valorii importurilor pentru prima data in ultimele sase luni. Importurile CIF realizate in luna iunie 2001 au fost de 1.311,3 milioane USD, mai mari cu 9,45 fata de luna iunie 2000, dar cu 10,5% mai mici fata de luna mai 2001. Scaderea deficitului comercial la 294 milioane USD in luna iunie trebuie sa fie sustinuta si in lunile urmatoare, pentru reducerea soldului pana la sfarsitul anului, la circa trei miliarde USD.
Dezechilibrul balantei de plati externe este explicabil prin adoptarea facilitatilor pentru retehnologizarea intreprinderilor romanesti, corelat cu diminuarea taxelor vamale pe relatia CEFTA si UE. Devalorizarea mai lenta a monedei nationale fata de euro, in comparatie cu dolarul american, nu a facut decat sa creasca competitivitatea produselor importate pe piata romaneasca. Cresterea importurilor de masini si dispozitive mecanice si de echipamente electrice este de 24,5% in primul semestru din 2001, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent. Si in structura importurilor aceasta componenta, destinata in principal cresterii capacitatilor de productie, s-a mentinut practic la aceeasi valoare, de la 22,1% din total importuri anul trecut, la 21,9% in acest an. Cresterea importurilor de utilaje a fost, in primele sase luni din acest an, de 398,3 milioane USD. In schimb, exporturile de echipamente mecanice si electrice nu au crescut corespunzator: 886,4 milioane USD in semestrul I 2001, fata de 602,8 milioane USD in aceeasi perioada a anului trecut.
Schimbarea cea mai importanta in structura exporturilor o constituie modificarile intervenite in livrarile de produse metalurgice. In timp ce exporturile au crescut, in total, in prima jumatate a anului 2001, cu 16% fata de realizarile perioadei similare din anul trecut, exporturile de produse metalurgice au scazut de la 852,1 milioane USD, la 789,2 milioane USD. Scaderea la acest capitol este de 7,4%, industria metalurgica aflandu-se intr-un real declin. De altfel, importurile de produse metalurgice au crescut la 536,4 milioane USD in perioada 1.01. – 30.06.2001, comparativ cu 405,3 milioane USD in perioada similara a anului trecut. Excedentul comercial inregistrat la comertul exterior cu produse metalurgice s-a redus in numai un an de la 446,8 milioane USD in primele sase luni din 2000 la 252,8 milioane USD in acest an.
Politici monetare pentru limitarea importurilor
Cresterea deficitului comercial nu poate fi contracarata decat prin masuri de politica monetara, in afara cazului in care s-ar renunta la facilitatile acordate prin Legea nr. 133/2000. Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, atragea recent atentia ca solutia ar fi continuarea deprecierii leului fata de dolar, calculata ca marja intre deprecierea nominala a monedei nationale si rata inflatiei. „Nu vom lasa cursul de schimb sa se aprecieze dincolo de momentul in care ar putea, prin evolutia sa, sa descurajeze importurile si sa incurajeze exporturile”, a declarat guvernatorul. Pentru finantarea deficitului comercial trebuie sa se apeleze la imprumuturi externe, ceea ce duce la o crestere a gradului de indatorare al tarii. La elaborarea Legii bugetului pentru acest an s-a luat in calcul un deficit al balantei de plati externe de circa trei miliarde de dolari pentru intregul an, tinta care nu mai poate fi atinsa. Problema este pana la ce limita isi permite Romania sa finanteze acest deficit. Pana in prezent, cresterea productiei industriale si reducerea ratei somajului s-au realizat pe baza adancirii dezechilibrelor la nivel macroeconomic, fara ca nivelul de trai al populatiei sa dea semne de crestere.
Salariile reduse pe care le primesc angajatii societatilor romanesti au permis cresterea livrarilor de produse care inglobeaza o cantitate mare de manopera si au o valoare adaugata mica. Promotorul cresterilor economice este industria usoara, care si-a majorat livrarile la extern. In primul semestru al anului trecut, ponderea articolelor de imbracaminte in total exporturi era de 17%, pentru ca de la inceputul acestui an sa creasca la peste 25%. Cresterea expoturilor de confectii este de 21% in acest an, iar excedentul comercial obtinut in primele sase luni este de 148,6 milioane USD, comparativ cu 118,3 milioane USD in perioada corespunzatoare a anului trecut. Valoarea adaugata in acest domeniu este de circa 10%, competitivitatea produselor constand in mana ieftina de lucru.
Pe fondul unei diminuari accentuate a preturilor internationale la titei si produse derivate din acesta, valoarea importurilor a crescut foarte mult. Cresterea productiei din acest an a necesitat un aport suplimentar de resurse energetice, produsele solicitate la export fiind, de regula, energofage. Deficitul balantei energetice se cifreaza, de la inceputul anului, la peste 840 milioane USD, in crestere cu aproape 300 milioane USD, in comparatie cu importurile realizate in aceeasi perioada a anului trecut. Daca facilitatile acordate in special pentru sustinerea productiei isi vor arata roadele, cresterea exporturilor va echilibra balanta comerciala, eliminandu-se astfel un important factor de instabilitate din economie.