Exporturile realizate in primele patru luni din 2003 indica o imbunatatire a calitatii acestora, inregistrandu-se o crestere mai accentuata la produsele minerale, +30,3%, si la industriile constructoare de masini, electrotehnica si electronica, +14,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea sunt valori rezultate din raportarile efectuate in euro, pentru ca exprimate in dolari, cresterile sunt spectaculoase. Insa, in mare parte, aceste evolutii pozitive se datoreaza unei conjunct
Exporturile realizate in primele patru luni din 2003 indica o imbunatatire a calitatii acestora, inregistrandu-se o crestere mai accentuata la produsele minerale, +30,3%, si la industriile constructoare de masini, electrotehnica si electronica, +14,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea sunt valori rezultate din raportarile efectuate in euro, pentru ca exprimate in dolari, cresterile sunt spectaculoase. Insa, in mare parte, aceste evolutii pozitive se datoreaza unei conjuncturi favorabile determinate de aprecierea euro in raport cu dolarul. Importurile energetice sunt platite in dolari, deci sunt mai ieftine. In plus, o data cu terminarea conflictului irakian, cotatiile internationale pentru titei se pastreaza la valori scazute. Devalorizarea leului, pe de alta parte, nu face decat sa ieftineasca marfurile romanesti pe pietele europene, destinatie a 70% din exporturi. De remarcat ca la articolele de imbracaminte majorarea este de numai 3,5% fata de perioada similara a anului trecut. Pondera acestora in totalul exporturilor a scazut sub 25%. Luna aprilie a marcat o scadere cu 11,5% fata de luna martie.
Romania, precum si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, care depind foarte mult de exporturile pe care le realizeaza in Uniunea Europeana, sunt direct influentate de recesiunea care se manifesta in zona euro. Performantele, mult mai slabe decat se anticipa, ale tarilor membre UE inseamna o incetinire a cresterii in zona economiilor rasaritene. La aceasta se adauga reducerea fluxului de capital catre tarile aflate in dezvoltare din aceasta regiune, ceea ce nu este de natura a amplifica volumul exporturilor. Ultimul deceniu a marcat pentru Romania o crestere spectaculoasa a exporturilor. Acest fapt este mai mult aparent, intrucat nu am reusit sa depasim etapa exporturilor de materii prime si de forta de munca inglobata in produse cu un grad redus de valoare adaugata. Ne aflam inca in etapa primara, cand se comercializeaza produse cu un grad de prelucrare redusa sau care solicita un volum mare de mana de lucru. Produsele cu un grad ridicat de complexitate sunt in marea lor majoritate realizate in bine cunoscutul sistem lohn. Ideea ca nu conteaza structura exporturilor, pentru ca in urma cu 20 de ani tarile care practicau sistemul lohn au ajuns acum sa intre in clubul tarilor care detin inalta tehnologie, nu este adevarata. In realitate, foarte putine tari au realizat asemenea performante si au beneficiat, pe de alta parte, de o conjunctura economica mondiala extrem de favorabila. Aceasta s-a datorat fluxurilor de capital din ultimele decenii catre tari precum China si „tigrii asiatici,,. In viitor, este putin probabil sa mai asistam la asemenea evolutii. Competitivitatea bazata pe o forta de munca ieftina, cum e cazul Romaniei, nu este de natura sa reduca handicapul care ne desparte de economiile dezvoltate. Nici chiar tarile in curs de dezvoltare, care participa intens la comertul mondial de inalta tehnologie, nu isi cresc veniturile pe seama cresterii cantitative. Mentinerea unor salarii mici, care sa garanteze competitivitatea exporturilor, nu conduce la asigurarea unui ritm de dezvoltare capabil sa reduca diferenta ce ne desparte de statele dezvoltate economic.
Ultimele date statistice par a indica o continuare a dezvoltarii economice a Romaniei, in pofida curentului general care se manifesta in statele dezvoltate. Guvernul si-a propus o crestere economica de aproape 5% pentru acest an. Motorul acestei dezvoltari ar trebui sa fie exporturile si investitiile. Reducerea consumului la nivel european afecteaza categorii importante de produse traditionale romanesti pe pietele externe. Iar aceasta scadere ar putea fi compensata numai din sectorul serviciilor si al investitiilor. Insa pentru a se dezvolta, serviciile au nevoie, in primul rand, de o cerere interna, care este de la an la an tot mai redusa.
Companiile romanesti pierd contracte din industria confectiilor si tricotajelor. Chiar si in sistem lohn, cererea tot mai mica din Europa de Vest nu mai poate asigura dezvoltarea acestor sectoare in ritmul cu care ne-am obisnuit in ultimii ani.
Deficit comercial In crestere
· Exporturile FOB realizate in luna aprilie 2003 au fost de 1280,6 milioane USD (1186,1 milioane euro). Exprimate in euro, exporturile din luna aprile 2003 au fost cu 0,4% mai mici decat in urma cu un an si cu 11,5% mai mici decat in luna martie.
· Pe ansamblul primelor patru luni din 2003, exporturile au fost cu 34,9% mai mari decat in perioada similara din 2002 si cu 10,4% mai mari in euro.
· Ponderea tarilor dezvoltate in totalul
exporturilor este de 75,2% si de 68,2% pentru Uniunea Europeana
· Importurile CIF realizate in primele patru luni s-au cifrat la 6.711,4 milioane dolari (6242 milioane euro). Acestea sunt cu 33,3% mai mari decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, sau cu 9%, pentru euro.
· Deficitul comercial FOB/CIF a fost de 1.380 mil. USD pentru 1.01 – 30.04 2003, comparativ cu 1088,4 mil. USD din aceeasi perioada a anului trecut.