Exporturile de alimente ar putea fi mai mari decât importurile, din 2016

În anul 2016, România ar putea ajunge să înregistreze sold pozitiv în balanţa comercială cu produse agroalimentare. Deja se manifestă o reducere a deficitului comercial, având în vedere dezvoltarea sectoarelor agricole din ultima perioadă, potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără.

“Dacă în anii trecuţi România a fost mare o importatoare de produse agroalimentare, începând cu anul 2010, s-a înregistrat o tendinţă semnificativă de creştere a exporturilor şi una de reducere a importurilor, ţările comunitare fiind principalii noştri parteneri, cu o pondere de 70%. Tindem la o reducere a soldului balanţei comerciale şi mizăm ca, în jurul anului 2016, România să treacă pe plus, având în vedere dezvoltarea sectoarelor agricole”, a arătat Tabără.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare a scăzut de la 2,06 miliarde euro în anul 2008, la 1,53 miliarde euro în 2009, trendul descendent continuând şi în anul 2010, când s-a înregistrat un deficit de 729,4 milioane euro, în scădere de 64,6% faţă de anul 2008. În primele nouă luni ale anului 2011, deficitul comercial rezultat din schimburile cu produse agricole a continuat să scadă, situându-se la valoarea de 600 milioane euro.
Reducerea deficitului comercial s-a datorat în principal creşterii exporturilor de produse agroalimentare, de la 2,09 miliarde miliarde de euro în anul 2008, la 3,06 miliarde de euro în 2010, o creştere de 45,7%. Valoarea exporturilor de produse agricole în primele nouă luni din 2011 a fost de 2,59 miliarde euro.
Estimările MADR arată că exporturile României de produse agroalimentare ar putea atinge la finele anului 2011, o valoare de aproximativ 3,5 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta o majorare cu 14% faţă de anul 2010 şi cu peste 65% faţă de anul 2008.
Potrivit MADR, scăderea importurilor de produse agroalimentare cu aproximativ 9% în 2010 faţă de 2008 a contribuit, de asemenea, la reducerea deficitului comercial.