Exporturile de alimente devin alergice la subventii

autohtone, pentru al doilea an consecutiv. Mai putin de un procent din totalul fondurilor disponibile se va cheltui pana la sfarsitul anului. Ceea ce reprezinta un progres fata de anul trecut, cand nu s-a cheltuit nici un leu. La inceputul anului, crescatorii de pasari erau destul de siguri ca vor putea accesa fondurile destinate exportatorilor de produse alimentare, in valoare de 400 de miliarde de lei. Negocierile cu autoritatile s-au blocat insa din cauza sumei date de catre autoritati pe ton

autohtone, pentru al doilea an consecutiv. Mai putin de un procent din totalul fondurilor disponibile se va cheltui pana la sfarsitul anului. Ceea ce reprezinta un progres fata de anul trecut, cand nu s-a cheltuit nici un leu. La inceputul anului, crescatorii de pasari erau destul de siguri ca vor putea accesa fondurile destinate exportatorilor de produse alimentare, in valoare de 400 de miliarde de lei. Negocierile cu autoritatile s-au blocat insa din cauza sumei date de catre autoritati pe tona de produs. „Ne-au oferit 100 de euro pentru tona de carne de pasare exportata. Suma nu reprezinta nici un sfert din subventia europeana, ceea ce ne face total necompetitivi pe pietele terte”, spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania. Potrivit acordurilor incheiate cu Uniunea Europeana, nu avem voie sa subventionam la export mai multe produse, printre care si carnea de pasare, catre UE. Pe aceste piete, suntem direct concurati de produsele europene care, in functie de categorie, primesc subventii generoase.Cum autoritatile au refuzat sa mareasca subventia pe tona de carne de pasare pe la mijlocul anului, programul ajunsese in impas si se prefigura situatia din 2003. Anul trecut, autoritatile au pus la bataie 200 de miliarde de lei, bani care nu au fost accesati de nici un exportator. In acest stadiu al negocierilor, autoritatile vorbeau de subventionarea exportului de miere sau alt produs, numai sa nu ramana banii necheltuiti. Acesta a fost momentul cand pe scena au aparut „vinarii”. Ei au cerut initial cam 50% din valoarea de export a unei sticle de vin, dar s-a ajuns in final la un procentaj de 10-12%. „Producatorii care exporta in tari precum SUA, Japonia sau Rusia primesc prin intermediul programului 4.500 de lei pe sticla sau 11,25 euro pe hectolitru. Suma este destul de apropiata de cat ofera europenii pentru exporturile de vinuri cu denumire de origine, adica 14,25 euro pe hectolitru”, spune Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Producatorilor de Vin din Romania.Potrivit aceleiasi surse, exportatorii aveau mare nevoie de acest stimulent, mai ales in cazul pietelor care se raporteaza la dolar. Devalorizarea monedei americane a diminuat valoarea exporturilor noastre pe piata SUA, dar si pe cea japoneza, care se raporteza si ea la dolar. Prin urmare, orice ajutor din partea statului e bine venit. Numai ca Romania are dreptul, potrivit unor tratate internationale, sa subventioneze doar 8.080 de hectolitri de vin. Cum subventia se ridica la 450.000 lei pe hectolitru, rezulta un total de 3,6 miliarde de lei, adica mai putin de un procent din suma pusa la bataie!Anul trecut, cand au lansat cu mare tam-tam programul de subventionare a exporturilor agricole si alimentare, oficialii nostri se gandeau la crescatorii de vite si la cei de pasari. Prima de export pentru carnea de pasare a vizat toate destinatiile cu exceptia tarilor membre ale UE, iar cea pentru exportul de bovine vii putea fi folosita si pentru Uniunea Europeana. Seceta a facut insa ca micii fermieri sa-si sacrifice masiv animalele, ceea ce a diminuat oferta de animale vii destinate exportului. La randul lor, crescatorii de pasari nu au fost tentati, ca si in acest an, de oferta Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), care gestioneza fondurile destinate exportatorilor. Asa au ramas fondurile necheltuite in 2003.Nici in acest an fondurile nu vor fi epuizate. Nici pe departe. In afara de producatorii de vin, nu mai exista alti pretendeti la banii statului.La al doilea an dupa inaugurarea programului, industria alimentara nu poate cheltui sumele destinate stimularii exporturilor. Timpul ramas pana la sfarsitul anului ne face sa credem ca majoritatea banilor se vor intoarce la bugetul de stat. Esecul programului de sustinere a exporturilor alimentare anunta o perioda dificila. Autoritatile si industria nu pot valorifica rapid si eficient oportunitatile de afaceri. Lucru ingrijorator, daca ne gandim ca, in trei ani, producatorii din domeniu va trebui sa-si apere propria piata. Fara subventii de data aceasta.

In 2003, fondurile au ramas necheltuite
· In 2003 Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a oferit 200 de miliarde pentru exportul carnii de pasare si de vita, bani care au ramas necheltuiti.
· Pentru a evita situatia jenanta de anul trecut, autoritatile au hotarat sa subventioneze in acest an exporturile de vin. Pentru 2004, sumele disponibile s-au dublat, ajungand la 400 de miliarde de lei. Fondurile cheltuite nu ating nici macar un procent.
· Autoritatile vor sa continuie si in 2005 programul, insa nu au stabilit inca suma destinata acestuia.

Exporturile catre Uniunea Europeana nu pot fi subventionate
· Romania nu poate acorda subventii pentru majoritatea marfurilor exportate in Uniunea Europeana. Pentru alte piete, subventia acordata de autoritatile noastre trebuie sa fie comparabila cu nivelul celei europene. In caz contrar, exporturile noastre pierd competitia cu cele europene.
· Programul nu poate fi accesat foarte usor. Exportatorul trebuie sa faca exportul pe banii lui, cu riscurile de rigoare. Subventia este acordata ulterior de catre autoritatile noastre, dupa ce agentul economic face dovada exportului.
· Exportatorii care reusesc sa acceseze acest program trebuie sa fie bine organizati, pentru a face un lobby eficient pe langa autoritati. In momentul cand a devenit clar ca negocierile cu exportatorii de carne de pasare treneaza, producatorii de vin au intrat rapid in atentia autoritatilor si au reusit sa acceseze banii.