Exporturile de aur ale Elveției au atins un nou record în ianuarie 2025! Livrările către SUA, cele mai mari din ultimii 13 ani

Exporturile de aur ale Elveției au crescut în ianuarie 2025. Livrările către SUA au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, compensând scăderea exporturilor către China și India, cei mai mari cumpărători de aur.

Elveția este cel mai important centru de rafinare a aurului din lume și un punct cheie pentru comerțul cu acest metal prețios.

În ultimele luni, transferurile de aur din Elveția către SUA au crescut deoarece există temeri că taxele impuse de președintele SUA, Donald Trump, ar putea afecta livrările de aur. În ianuarie 2025, exporturile de aur din Elveția către SUA au crescut la 192,9 tone, față de 64,2 tone în decembrie 2024, potrivit autorităților vamale elvețiene. Este cea mai mare cantitate exportată într-o singură lună de când există astfel de date, din anul 2012.

Deși Donald Trump nu a spus că va impune taxe pe metale prețioase, din noiembrie 2024, de când a anunțat taxe pentru bunuri din Canada și Mexic, pe bursa americană Comex au fost livrate 636 de tone de aur, în valoare de 60 de miliarde de dolari la prețurile actuale. Rezervele de aur de pe Comex au crescut cu 116%, ajungând la 38 de milioane de uncii, cel mai ridicat nivel din martie 2021.

Elveția
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Prețul aurului a atins un nou record

Prețul aurului a atins un nou record, joi, deoarece tensiunile geopolitice au crescut cererea pentru investiții sigure. În același timp, traderii sunt atenți la semnalele că Rezerva Federală a SUA nu se grăbește să reducă dobânzile. Uncia de aur a ajuns la 2.954,83 dolari, depășind recordul stabilit miercuri.

Aurul a crescut constant în acest an, înregistrând un avans de 27% în 2024, pe fondul îngrijorărilor legate de politicile comerciale și internaționale ale lui Donald Trump.

Recent, analiștii băncii Goldman Sachs au ridicat prognoza pentru prețul aurului la finalul anului, de la 3.000 la 3.100 de dolari uncia, din cauza achizițiilor surprinzător de mari făcute de băncile centrale.

În același timp, investitorii au analizat ultimele declarații ale Rezervei Federale, care a reafirmat că va fi precaută în privința dobânzilor, din cauza inflației ridicate și a incertitudinilor economice. Reducerea dobânzilor ar putea susține creșterea prețului aurului, deoarece acest metal nu oferă randament din dobândă.