Exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut până la 2,16 milioane de tone în luna iulie

cereale

SURSA FOTO: Dreamstime

Datele publicate luni, 31 iulie, de Ministerul Agriculturii din Ucraina arată că exporturile de cereale ale țării în luna iulie, prima lună a noului sezon agricol, au crescut până la 2,16 milioane de tone, de la 1,61 milioane de tone în luna iulie a anului trecut.

Așadar, în perioada 1-31 iulie 2023, Ucraina a exportat 1,11 milioane tone de porumb, 785.000 de tone de grâu şi 285.000 de tone de orz, conform datelor publicate luni de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Comparativ, în luna iulie a anului trecut, Ucraina a exportat 1,1 milioane tone de porumb, 361.000 de tone de grâu şi 142.000 de tone de orz, conform Reuters.

Ucraina a exportat aproape 49 de milioane de tone de cereale în întregul sezon agricol 2022/23

Per total, în întregul sezon agricol 2022/23, Ucraina a exportat aproape 49 de milioane de tone de cereale, depăşind exporturile de 48,4 milioane de tone din sezonul anterior.

Majoritatea acestor exporturi s-au derulat via porturile de ape adânci de la Marea Neagră, în cadrul unui acord internaţional intermediat de ONU şi Turcia în luna iulie a anului trecut, ca răspuns la criza alimentară mondială agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Moscova a abandonat acest acord în data de 17 iulie susţinând că solicitările sale referitoare la relaxarea sancţiunilor impuse pentru propriile sale exporturile de cereale şi îngrăşăminte nu au fost îndeplinite.

Potrivit sursei menționate, Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale. În anul calendaristic 2022, recolta de cereale a Ucrainei s-a redus până la aproximativ 53 milioane de tone, în scădere faţă de recolta record de 86 milioane de tone din anul 2021.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a estimat că în 2023 recolta de cereale ar putea scădea până la 46 de milioane de tone.

Zelenski vrea un coridor pentru exporturile de cereale ucrainene

Zelenski a precizat că i-a cerut şefului NATO, Jens Stoltenberg, să convoace o reuniune a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene. Cei doi au avut duminică o discuție telefonică.

„Am discutat cu domnul Stoltenberg despre măsurile noastre pentru a debloca şi a asigura funcţionarea durabilă a coridorului de cereale. În cooperarea noastră, am trecut la un nivel nou, mai înalt – nivelul Consiliului NATO-Ucraina. Şi acest mecanism poate funcţiona. I-am adresat lui Jens o propunere de a convoca imediat un astfel de Consiliu pentru consultări relevante în caz de criză”, a anunţat Volodimir Zelenski în discursul video adresat compatrioţilor sâmbătă seară.