Vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat că exporturile de gaze rusești au scăzut cu 25,1% în 2022, ajungând la la 184,4 miliarde de metri cubi.
Exporturile de gaze ale Rusiei au scăzut cu 25,1% în 2022, la 184,4 miliarde de metri cubi, din cauza sabotajelor la gazoductele Nord Stream și a faptului că europenii au evitat livrările rusești, a declarat luni vicepremierul Alexander Novak. Rusia a produs anul trecut 673,8 miliarde de metri cubi de gaze, a adăugat el.
Vicepremierul Alexander Novak a declarat că Rusia lucrează la diversificarea infrastructurii sale de export și că ar putea vinde mai mult gaz în regiunea Asia-Pacific.
„În acest scop, Gazprom, la indicațiile președintelui rus, lucrează la accelerarea construcției rutei din Orientul Îndepărtat, precum și a gazoductului „Puterea Siberiei 2”, a precizat vicepremierul rus Alexander Novak.
Ca răspuns la intervenția Rusiei, Germania a renunțat la aprobarea pentru gazoductul Nord Stream 2, recent finalizat, care ar fi sporit dependența Europei de aprovizionarea cu gaze rusești.
În septembrie, în urma exploziilor unor secțiuni ale conductelor Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică, Washingtonul și Moscova și-au împărțit vina pentru acest incident.
Scăderea exportului, pusă pe seama sabotajului conductelor
Novak, care a scris în revista de specialitate „Energy Policy”, a atribuit, de asemenea, scăderea exporturilor la „sabotajul” conductelor.
Acesta a spus că, în timp ce livrările de gaze către Europa au scăzut brusc, cele către noii cumpărători, în special către China, au crescut rapid.
„Cantitatea record de gaz furnizată zilnic de Rusia prin conducta Power of Siberia a fost bătută de mai multe ori”, a declarat Novak.
El a mai spus că exporturile de petrol rusesc au crescut cu 7,6% în 2022 față de anul precedent.
Novak a declarat că, în viitor, Rusia lucrează pentru a-și orienta exporturile de energie către țările care nu au impus sancțiuni Moscovei sau nu au criticat ofensiva Kremlinului în Ucraina.
„Astăzi continuăm să căutăm și să găsim noi piețe. În acest an, intenționăm să exportăm peste 80% din exporturile de petrol și 75% din produsele petroliere în țările prietene”, a declarat Novak, scrie France Presse.
Exporturile de cărbune au scăzut cu 7,5%, rămânând la 210,9 milioane de tone, în timp ce producția totală a crescut la 443,6 milioane de tone, a adăugat el.
Exporturile de cărbune către India au crescut de 2,5 ori, ajungând la 16,7 milioane de tone, în timp ce cele către China au crescut cu 11,2%, ajungând la 59,5 milioane de tone.