Cele mai recente date arată că exporturile de grâu ale Federației Ruse, din perioada ianuarie-februarie, aproape s-au dublat și au ajuns la un nivel mult mai ridicat decât erau în primele două luni ale anului trecut.
Rusia a înregistrat o creștere a exporturilor de cereale, după ce sezonul a avut un început lent. Cumpărătorii profită acum de prețul atractiv și de oferta consistentă din partea Federației Ruse.
Principala cultură agricolă a țării conduse de Vladimir Putin este grâul, iar livrările acestuia au crescut de aproape două ori în perioada ianuarie-februarie, față de primele două luni ale anului trecut, relevă datele oferite de firma Logistic OS.
La începutul sezonului, cupărătorii au refuzat grâul rusesc, deoarece prețurile nu erau atrăgătoare, dar acum au revenit după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global.
Vânzătorii ruși au depășit o parte din probleme
Presa internațională scrie că acestă creștere arată că vânzătorii din Federația Rusă au reușit să depășească o parte din problemele de finanțare care au fost cauzate de sancțiunile aplicate acestei țări din cauza invaziei sale neprovocate în Ucraina.
Acordul cu privire la exporturile de cereale din Ucraina urmează să fie reînnoit în aproximativ două săptămâni, iar atunci perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare.
Suficientă cerere pentru cerealele rusești
Datele furnizate de firma Logistic OS arată că, la momentul actual, cererea pentru cerealele rusești este suficientă. De asemenea, livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecu.
Analiștii de la Rabobank spun că, în paralel, cotațiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris. În același timp, volumele mari din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului.
În general, piața se așteaptă ca acordul să fie reînnoit cu succes. Amintim că el expiră la data de 18 martie.
Tranzacțiile cu cereale au fost mai complicate
Potrivit Bloomberg, alimentele nu au făcut obiectul sancțiunilor impuse Federației Ruse pe fondul războiului. Totuși, tranzacțiile cu cereale au fost mai complicate din cauza restricțiilor impuse băncilor și companiilor de stat din Rusia.
Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti.