Exporturile de vin, în creştere cu 22% în primele nouă luni din 2016

România a exportat în primele nouă luni ale anului trecut 9.926,7 tone de vinuri din struguri proaspeţi, în creştere cu aproape 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când exporturile au totalizat 8.145,6 tone, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Încasările au totalizat 15,013 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, fiind cu 35% mai mari faţă de sumele obţinute în aceeaşi perioadă din 2015, respectiv 11,126 milioane de euro. 

Pe de altă parte, importurile de vin au depăşit, în perioada menţionată, de 3,5 ori exporturile, totalizând 35.258,1 tone, fiind în creştere şi faţă de cantităţile provenite de pe pieţele externe în aceeaşi perioadă din 2015. 

Valoarea importurilor de vinuri din struguri proaspeţi din ţările intra şi extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, în creştere cu 4,3% faţă de cele 29,842 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2015 pentru o cantitate de 31.505,3 tone de vin. 

România are o tradiţie în producerea vinului, atestată documentar de peste 2.000 de ani. În ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investiţii şi sprijin financiar al statului român, dar şi al Uniunii Europene începând cu anul 2007. 

Producţia de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât 2015, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. 

Românii consumă în prezent în jur de 22 – 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuţi, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%. 

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. 

AGERPRES