În contrast, importurile în Elveţia au stagnat în 2014 ceea ce înseamnă că Elveţia a înregistrat anul trecut un surplus record al balanţei comerciale de 30 de miliarde de franci. Mai mult de jumătate din exporturile Elveţiei (120,7 miliarde de franci) au mers în Europa, în creştere cu 3% comparativ cu 2013. Un avans similar s-a înregistrat în cazul exporturilor spre Asia (45,3 miliarde de franci).
Pe categorii de produse, exporturile de produse chimice şi farmaceutice, care s-au ridicat la 85,3 miliarde de franci sau 415 din totalul exporturilor Elveţiei, au crescut cu 5% anul trecut în timp ce exporturile de ceasuri şi-au continuat creşterea cu 1,9%.
Publicarea acestor cifre vine într-un moment în care industria de export a Elveţiei se pregăteşte să facă faţă efectelor negative ale aprecierii francului. Pragul minim al cursului de schimb de 1,20 de franci pentru un euro, practicat de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) din 2011, i-a protejat pe exportatorii elveţieni de efectele unei monede puternice în ultimii trei ani. Însă în data de 15 ianuarie 2015 SNB a anunţat în mod surprinzător că renunţă la pragul minim, ceea ce a condus la aprecierea cu 30% a francului în raport cu moneda euro, o lovitură pentru exportatorii elveţieni care îşi vând majoritatea produselor în zona euro. Sursa – Agerpres