Până acum, Gazprom a livrat, către Turcia şi majoritatea ţărilor europene, o cantitate de 50.1 miliarde metri cubi de gaze naturale, reprezentând o scădere de 18.4 miliarde metri cubi față de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, Gazprom a informat faptul că între ianuarie-aprilie 2022 livrările sale de gaze naturale spre China via conducta „Power of Siberia” au crescut cu aproape 60% în ritm anual, fără a oferi cifre exacte privind volumul livrărilor, relatează Bloomberg.

În plus, în perioada ianuarie-aprilie 2022, compania rusă a produs o cantitate de 175.4 miliarde metri cubi de gaze naturale, reprezentând o scădere de 2.5% comparativ cu perioada similară din 2021.

„Gazprom continuă să furnizeze gaze în conformitate cu solicitările consumatorilor şi în termenii obligaţiilor contractuale”, a informat compania rusă.

Exporturile Gazprom de gaze naturale au scăzut cu un sfert în 2022

Menționăm faptul că Europa a important cantităţi record de gaze lichefiate la preţuri reduse, pe fondul cererii limitate din Asia, în contextul în care vrea să îşi reducă dependenţa sa de gazele naturale din Rusia.

În plus, cererea redusă a încălzirii locuințelor, graţie evoluţiilor meteo favorabile, a permis clienţilor europeni să rezerve cantităţi mici de gaze rusești, comparativ cu cantitățile prevăzute în contractile încheiate cu Gazprom. De asemenea, statele europene s-au îndreptat, acum, spre noi ofertele atractive de pe piaţa spot.

În prezent, „Este mai avantajos” pentru clienţii europeni să profite de flexibilitatea oferită de acordurile pe termen lung încheiate cu Gazprom şi să încerce să se aprovizioneze pe termen scurt de pe piaţa spot întrucât prețurile gazelor naturale au fost mici în luna aprilie comparativ cu prețurile prevăzute în contractele semnate pe termen lung cu Gazprom, susţine Thomas Rodgers, analist la ICIS.

Amintim faptul că profitul net al Gazprom a urcat până la 2.093 miliarde de ruble, respectiv 29 de miliarde de dolari, în anul 2021. Poate fi observată o creștere semnificativă de la suma de 135,34 miliarde ruble, cifra înregistrată în anul financiar 2020.

Profitul net al Gazprom a înregistrat anul trecut o valoare record

Evoluția profitului net al Gazprom a fost înregistrată în contextul creșterii prețurilor la petrol şi gaze naturale, potrivit informațiilor transmise de agenția de presă Reuters.

Totodată, grupul rusesc a informat că informat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operațional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.

„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.

Într-un interviu acordat unei publicaţii interne la finele lunii decembrie, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a spus atunci că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Asta ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.

Totuși, sancţiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat deja o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor.

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.

„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.