Exporturile Gazprom s-au prăbușit la un minim post-sovietic în 2022
Exporturile Gazprom către principalele sale piețe externe aproape s-au înjumătățit în 2022 – ajungând la cel mai scăzut nivel de la începutul secolului – în condițiile în care fluxurile către Europa au fost reduse în urma invaziei din Ucraina.
Gigantul rusesc al gazelor a trimis în acest an 100,9 miliarde de metri cubi de combustibil în țări din afara fostei Uniuni Sovietice, a declarat miercuri directorul general Alexey Miller, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale pe canalul Telegram al companiei. Aceasta reprezintă o scădere de 46% față de anul 2021.
Livrările de gaze către Europa au scăzut în ultimele luni
Livrările Gazprom către Europa, în mod istoric cea mai mare piață de export a companiei, s-au redus de luni de zile, deoarece Kremlinul a ripostat la sancțiunile impuse pe fondul războiului din Ucraina. Aproape toate rutele majore ale conductelor care livrează gaze rusești au fost compromise într-un fel sau altul, în timp ce o serie de țări europene au fost întrerupte complet la începutul acestui an după ce au refuzat să plătească livrările în ruble.
Gazprom nu defalcă datele de export pe țări, ceea ce face dificilă estimarea fluxurilor către piețele individuale. În prezent, gazele naturale ajung în Europa doar printr-un singur punct transfrontalier al Rusiei cu Ucraina și printr-un segment al gazoductului TurkStream care traversează Turcia spre Ungaria și Serbia.
Livrările Gazprom către China au crescut
Între timp, Gazprom a crescut treptat livrările către China, volumele zilnice din decembrie depășind nivelurile contractuale și, în unele zile, atingând recorduri.
Producția de gaze a Gazprom a scăzut la 412,6 miliarde de metri cubi în acest an, a declarat Miller. Aceasta reprezintă o scădere de aproape 20% față de 2021 și este cea mai mică din cel puțin 2008, potrivit datelor companiei, scrie Bloomberg.
Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care implementează plafonarea prețurilor
Președintele Vladimir Putin a dat marți răspunsul mult așteptat al Rusiei la plafonarea prețurilor în Occident, semnând un decret care interzice furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni către națiunile care respectă acest plafon.
Grupul celor șapte mari puteri, Uniunea Europeană și Australia au convenit luna aceasta asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie, din cauza „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina.
Plafonul este apropiat de prețul actual al petrolului rusesc, dar cu mult sub prețul excepțional la care Rusia a reușit să vândă în acest an și care a ajutat la compensarea impactului sancțiunilor financiare impuse Moscovei, scrie Reuters.