În ultimele săptămâni, s-au diminuat temerile în ceea ce privește livrările de combustibil ale Rusiei, care reprezentau o treime din consumul de gaze al Europei. Deoarece vremea este mult mai caldă decât normalul acestei perioade, a întârziat cererea pentru încălzire, ceea ce a permis statelor europene să continue înmagazinarea gazelor în depozite. Capacitățile Uniunii Europene de stocare a gazelor erau pline în proporție de peste 94% săptămâna trecută, față de media sezonieră de 89% din ultimii cinci ani.
Rușii au redus constant exportul de gaze către Europa
Directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a spus recent că totuși, deoarece Rusia și-a redus de la lună la lună livrările de gaze către Europa, s-ar putea să nu existe suficiente resurse pentru a asigura încălzirea tuturor locuințelor, în cazul în care iarna aceasta va fi una deosebit de rece. Acesta susține că, fără livrările din Rusia, Europa ar putea înregistra un deficit de gaze de 800 milioane metri cubi pe zi, în timpul perioadei în care cererea va fi ridicată.
În luna octombrie, gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi către țările din afara Comunității Statelor Independente (CIS), raportând o scădere de 11,5% faţă de luna precedentă, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor publicate marți, 1 noiembrie. De la începutul anului 2022, livrările Gazprom către principalii săi clienți străini au scăzut cu 42,6% față de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).
Au crescut exporturile către China
În luna octombrie, fluxurile zilnice de gaze via Ucraina s-au situat în medie la peste 42 milioane metri cubi pe zi, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa s-au situat în medie la aproximativ 29 milioane metri cubi pe zi. Exporturile totale ale Federației Ruse către Europa s-au ridicat la doar o cincime din nivelul anterior invadării Ucrainei, în luna februarie.
În ciuda acestui fapt, fluxurile către China prin conducta „Power of Siberia” continuă să crească. Potrivit companiei Gazprom, livrările au depășit volumele zilnice contractate.
Producția medie zilnică de gaze a gigantului rus s-a situat în luna octombrie la 990 milioane metri cubi, având un avans de aproape 18% faţă de luna precedentă, conform calculelor efectuate de către Bloomberg. Anul acesta însă, producția a scăzut cu 19% faţă de anul trecut, la 344 bcm.