Media exporturilor zilnice de gaze ale gigantului energetic rus Gazprom prin conductele spre Europa a crescut cu 17% în prima jumătate a lunii februarie, comparativ cu luna ianuarie, graţie livrărilor care au trecut prin Turcia, informează Reuters.
În condiţiile în care gazele ruseşti nu mai sunt livrate prin gazoductele Yamal-Europe şi Nord Stream, singurele rute prin care gazele ruseşti mai ajung în Europa sunt prin Ucraina şi prin conducta Turkstream, care traversează Marea Neagră.
Gazprom a încetat să mai publice informații cu privire la volumul de gaze pe care îl livrează
Potrivit datelor furnizate de Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze naturale (ENTSOG), în prima jumătate a lunii februarie, media livrărilor zilnice de gaze ale grupului rus Gazprom către Europa a ajuns până la 67,8 milioane metri cubi, faţă de o medie de 58,1 milioane metri cubi pe zi în luna ianuarie. Sursa citată a arătat că exporturile de gaze prin conducte spre Europa, în prima jumătate a lunii februarie, au ajuns la un total de un miliard de metri cubi.
Compania rusă, care anterior publica datele privind exporturile sale de două ori pe lună, a încetat începând cu anul 2023 să mai publice astfel de informații.
Rusia şi Turcia au lansat gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020. TurkStream transportă gazele naturale ruseşti spre ţările din sudul Europei via Marea Neagră şi Turcia.
În ianuarie 2023 exporturile au scăzut cu aproape 30%
Conform calculelor prezentate de sursa citată, livrările Gazprom spre Uniunea Europeană via conducta TurkStream şi Ucraina au ajuns la un total de 1,02 miliarde metri cubi în primele 15 zile din februarie, dintre care aproximativ 560 milioane metri cubi, sau 37,3 milioane metri cubi pe zi, au fost livrate prin conducta TurkStream. Tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina în prima jumătate a lunii februarie s-a ridicat la 458 milioane metri cubi, sau o medie de 30,5 milioane metri cubi pe zi.
Comparativ, în luna decembrie 2022, exporturile spre Europa via aceste două rute s-au echivalat cu 2,5 miliarde metri cubi, din care 1,2 miliarde metri cubi, sau 39,6 milioane metri cubi pe zi, au fost livraţi via Turcia. În ianuarie însă, exporturile au scăzut cu aproape 30% până la 1,8 miliarde metri cubi, în contextul în care în primele 15 zile din ianuarie, exporturile Gazprom spre Europa au ajuns la 955 milioane metri cubi. Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul statului rus.