Fără a fi ajustate în funcție de efectele calendaristice și sezoniere, în ianuarie 2023 au fost exportate către țări terțe bunuri în valoare de 53,8 miliarde de euro, conform rezultatelor preliminare. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, ianuarie 2022, exporturile au crescut cu 6,6%.

Această creștere valorică trebuie privită și pe fondul creșterii puternice a prețurilor de comerț exterior. În ceea ce privește volumul, exporturile germane către țările terțe au scăzut cu 9,6% față de aceeași lună a anului trecut.

Cel mai important partener comercial pentru exportatorii germani a fost din nou Statele Unite în ianuarie 2023

Acolo au fost exportate mărfuri în valoare de 12,0 miliarde de euro. Astfel, exporturile către Statele Unite au crescut cu 20,8 % față de ianuarie 2022. În Republica Populară Chineză au fost exportate bunuri în valoare de 7,4 miliarde de euro, cu 7,1 % mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut.

China este o piaţă importantă de export, dar mult mai puţin importantă decât apare în percepţia publică. Statele Unite sunt mult mai importante pentru exportatorii germani decât China”, spune Max Zenglein, economist şef la Mercator Institute for China Studies (Merics).

Exporturile către Regatul Unit au crescut cu 8,9% față de anul precedent, până la 5,9 miliarde de euro.

Exporturile către Rusia au scăzut cu 57,5 % față de aceeași lună a anului trecut

Exporturile germane către Federația Rusă au scăzut cu 57,5%, până la 0,9 miliarde de euro în ianuarie 2023 față de ianuarie 2022, ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei. În ianuarie 2023, Rusia a fost astfel a 12-a cea mai importantă destinație pentru exporturile germane în afara UE. În februarie 2022, înainte de atacul asupra Ucrainei, Rusia ocupase încă locul 5.

Oficiul Federal de Statistică publică rezultatele preliminare pentru exporturile germane către țările din afara Uniunii Europene (țări terțe) deja la 20-23 de zile după sfârșitul lunii. În acest stadiu incipient, rezultatele pentru exporturile către țările terțe sunt disponibile atât ca total, cât și ca date individuale pentru cei mai importanți parteneri comerciali ai Germaniei din afara UE. Aproximativ 75 % din exporturile germane către țările terțe sunt destinate celor mai importante zece țări de destinație. Rezultatele pentru comerțul cu statele membre ale UE și pentru importurile din țări terțe nu sunt încă disponibile în acest moment.

Comerțul cu țările terțe reprezintă aproape jumătate din totalul exporturilor germane. Astfel, indicatorul principal pune la dispoziție, într-o manieră extrem de actuală, primele rezultate pentru o parte importantă a comerțului exterior german. Cu toate acestea, comerțul cu țările terțe nu se dezvoltă întotdeauna în paralel cu comerțul cu țările UE. Prin urmare, nu este încă posibil să se prevadă rezultatele globale ale comerțului exterior pe baza indicatorului principal.