Luna trecută, exporturile ajustate sezonier au înregistrat un declin de 1,1%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,8%. Importurile au urcat cu 0,9%, analiştii estimând un avans de 0,5%. În iunie, importurile au scăzut cu 1%, după ce iniţial se anunţase un declin de 0,8%.

"Este o dezamăgire, dar datele au fluctuat enorm în ultimele luni. Dar putem fi încrezători că situaţia se va schimba în următoarele luni. Indicatorii cheie din statele industrializate – din Marea Britanie şi zona euro până în SUA – arată date încurajatoare", a explicat analistul Stefan Schilbe de la HSBC Trinkaus.

Declinul exporturilor a fost determinat de o scădere de 0,7% a vânzărilor către zona euro, care cumpără din Germania aproximativ o treime din bunuri şi servicii, şi de o scădere de 1% a vânzărilor către statele din afara UE.

Asociaţia pentru Comerţ din Germania (BGA) se aşteaptă la o creştere a exporturilor de 3% anul acesta, dar datele arată că în perioada ianuarie-iulie 2013 exporturile au înregistrat un declin de 0,5%.

Germania, prima economie din zona euro, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate luna trecută de Oficiului federal de statistică (Destatis). Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor. De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile. Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea, vinde după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.

Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei zonei euro în acest an, dar le-a înrăutăţit pe cele pentru 2014, potrivit datelor prezentate joi de preşedintele BCE, Mario Draghi.

BCE se aşteaptă pentru acest an la o contracţie de 0,4% a Produsului Intern Brut în zona euro, faţă de o contracţie de 0,6% cât preconiza în luna iunie. În schimb, pentru anul următor BCE mizează pe un avans al economiei zonei euro de 1%, faţă de 1,1% cât preconiza anterior.

BCE a apreciat că redresarea lentă a zonei euro nu are nevoie de noi măsuri de stimulare. În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.
Sursa: Agerpres