In 2001, productia vanduta la intern si importurile au totalizat 224,5 milioane USD, cu 4% mai putin decat in anul anterior. Intr-un asemenea context, poate parea paradoxal faptul ca, totusi, importurile au crescut cu 13 milioane USD. Explicatia? Producatorii romani sunt deficitari in ceea ce priveste mobilierul de bucatarie si de birou. Importatorii s-au orientat catre aceste segmente ale pietei, care, datorita inmultirii cladirilor moderne de birouri si locuintelor, se afla in continua crestere.
„In urmatorii cinci ani, chiar si in conditiile dublarii veniturilor consumatorilor, volumul exporturilor va continua sa se mentina la cote ridicate”, spune Dan sucu, director general al grupului Mobexpert. Aceasta tendinta va face ca marja de profit a producatorilor sa ramana redusa. Pentru ca partenerii prin care fabricile romanesti exporta impun preturi de vanzare mici, astfel ca revanzarea, de multe ori sub o marca straina, sa fie cat mai rentabila. Marja de profitabilitate in industrie este de aproximativ 6%. Un important partener cu care lucreaza aproximativ 30 de fabrici romanesti este concernul suedez IKEA.
Cea mai clara ilustrare a procentajului de profitabilitate se regaseste la nivelul rezultatelor financiare inregistrate de Mobexpert. Grupul cu sapte fabrici de mobila, detinut majoritar de familia sucu, a avut in 2001 un profit de 6 milioane euro, raportat la o cifra de afaceri de 100 milioane de euro.
Industria hoteliera ar putea creste cererea pe piata interna
Celalalt mare grup de mobila din Romania este Elvila, axat preponderent tot pe exporturi, pentru ca pe „pe piata interna, pretul redus este cel care dicteaza”, dupa cum apreciaza Viorel Catarama, directorul general si presedintele companiei. „Din considerente de pret, pe piata romaneasca au patruns produse de import de mana a doua”, adauga Catarama. In principiu, pretul mobilei romanesti ar trebui sa fie mai mic decat al celei de import, intrucat fabricile noastre folosesc mana de lucru ieftina. Acest cost redus este contrabalansat de lipsa restructurarii, productivitatea redusa si cheltuielile mari cu energia.
Preocuparea pentru a crea produse pentru consumatorii cu venituri mai mici nu este, totusi, monopolul importurilor. „Incercam sa obtinem, cu ajutorul bancilor, finantari pentru clientii nostri la costuri decente, pentru a le oferi mobilier de casa la un cost lunar fix, intre 500 si 800.000 lei, pe o perioada de unu-trei ani”, spune directorul de la Mobexpert.
Una dintre „frustrarile” producatorilor este pierderea pietei fostei URSS. Totusi, companiile romanesti fac demersuri pentru recucerirea acestei piete imense, in ciuda piedicilor actuale: neratificarea unui acord de liber schimb cu CSI si taxele vamale foarte ridicate, care fac ca produsele romanesti sa ajunga acolo la preturi necompetitive. „Intentionam sa realizam si exporturi directe catre CSI, dar cu conditia ca platile sa fie garantate de o banca de prim rang”, explica Viorel Catarama, directorul companiei care are un magazin la Chisinau si doreste sa deschida unul si la Moscova. Viorel Catarama detine patru fabrici de mobila si intentioneaza sa cumpere o a cincea sau, in cazul in care nici o oferta de pe piata nu va fi considerata suficient de avantajoasa, omul de afaceri afirma ca „va construi o fabrica de la zero”.
Cum rentabilitatea scazuta a exporturilor nu avantajeaza producatorii romani, o crestere a pietei interne ar fi bine venita. sanse ca acest lucru sa se intample exista totusi. „Pe termen scurt, dezvoltarea pietei ar putea fi generata de investitiile din industria hoteliera, in conditiile in care anul acesta s-au privatizat destul de multe hoteluri”, comenteaza Horia Galateanu, consultant la Roland Berger Strategy Consultants.
Industria mobilei este un domeniu atractiv si pentru investitorii straini. Un exemplu il reprezinta investitia de 8,5 milioane de euro realizata de firma germana Blomberger Holzindustrie la fabrica de furnire estetice Cildro din Drobeta-Turnu Severin. De asemenea, compania finlandeza Finnforest va finaliza, pana la sfarsitul anului, o investitie de 22 milioane de euro in fabrica de panel de lemn Baco Production de la Comanesti si intentioneaza sa demareze, in 2003, constructia unei fabrici de placaj din lemn de plop la Calarasi, unde va investi aproximativ aceeasi suma. si reprezentantii grupului austriac Wertholz au in plan realizarea unei investitii de circa 200 de milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului in judetul Suceava.
Cei cinci mari din industria mobilei
Companie Cifra de afaceri (mil. euro) Numar
2000 2001 de angajati
Mobexpert 96 100 5.000
Elvila 32 36 4.500
Alprom Pitesti 19,3 21,1 3.100
Silvarom Bucuresti 15,2 – 1.000
Mobex Tg. Mures 14,2 – 2.471