”Negocierea unui cadru investiţional UE – SUA, mai favorabil decât cel actual, va avea un impact pozitiv asupra nivelului investiţiilor americane în România. Acordăm o atenţie prioritară relaţiilor cu SUA, atât la nivel bilateral prin aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, cât şi în cadrul dialogului, mai larg, al relaţiilor UE-SUA”, a subliniat oficialul, care a participat la Consiliul Afaceri Externe (CAE) – Comerţ de la Luxemburg.

În opinia lui, adoptarea mandatului de negociere privind încheierea Parteneriatului Transatlantic Comercial şi Investiţional (TTIP) între UE şi SUA a constituit cel mai important subiect aflat pe agenda reuniunii.

Manuel Donescu a subliniat atât importanţa iniţierii negocierilor în perioada imediat următoare, cât mai ales necesitatea finalizării acestora intr-un timp cât mai scurt.

Negocierile vor acoperi diverse sectoare economice, inclusiv produsele industriale, agricole şi serviciile. Prin înlăturarea barierelor tehnice, va fi stimulată creşterea economică şi implicit a numărului locurilor de muncă, precum şi o scădere a preţurilor. Se estimează că economia europeană va beneficia de o creştere de a veniturilor 119 miliarde euro anual, în timp ce economia americană va creşte cu aproximativ 95 miliarde euro.

Anumite sectoare vor cunoaşte dezvoltări mai mari, cum ar fi construcţiile de maşini estimate cu o creştere de 149%, luând în calcul importanţa schimburilor comerciale în ambele direcţii şi convergenţa celor două industrii. Exporturile europene din domeniul agricol vor creşte semnificativ, în contextul în care în prezent unele produse alimentare europene sunt interzise pe piaţa americană (cum ar fi merele, unele brânzeturi), iar altele fac subiectul unor taxe vamale foarte mari (carne 30%, băuturi 22-23%, brânzeturi până la 139%).

TTIP va fi un acord de care vor beneficia nu numai companiile multinaţionale, dar şi întreprinderile mici şi mijlocii, care vor exporta direct sau vor acţiona în calitate de furnizori pentru companiile mari.