Pentru prima data dupa 90, anul trecut, exporturile au inceput sa scada, apasand asupra sistemului macroeconomic. Declinul lent, dar sigur al exportului, a condus la cresterea deficitului balantei comerciale, care a atins 3,5 miliarde USD in 1998. Aceasta este concluzia seminarului „Sanse de relansare a exporturilor” organizat la sfarsitul saptamanii trecute de revista Capital, ANEIR, DHL si Saatchi&Saatchi.
Daca anul trecut volumul exporturilor era de 8.302 milioane USD, fata de 8.431 milioane USD, acum doi ani, pe primul semestru din 1999, se incasau doar 3.810 milioane USD din aceasta activitate. Pe de alta parte, importurile au inregistrat un permanent flux ascendent, ajungand, anul trecut, la 11.838 milioane USD si la 4.804 milioane USD, in prima jumatate a anului.
Cauzele sunt multiple. Si cele interne, dar si cele externe sunt dificil de indepartat, avand in vedere situatia economica din tara si faptul ca Romania se bazeaza pe o singura piata: Uniunea Europeana (UE), in care merg 67,3 % din marfurile autohtone. Situatia exporturilor pe primul semestru din 1999, in functie de destinatie, arata astfel: 67,3% – UE; 6,7% – CEFTA; 5,2% – alte tari din Europa; 11,9% – Africa si Orientul Mijlociu; 3,8% – Asia si Oceania; 5,1% – SUA. Principalele tari in care am exportat in 1998 sunt Italia, cu 1.827 milioane USD si Germania, cu 1.629 milioane USD, urmate la mare distanta de Franta, cu 491 milioane USD, Turcia, cu 323 milioane USD si SUA, cu 319 milioane USD.
Romania este capabila sa-si dubleze exporturile
In ceea ce priveste structura exportului in acelasi an, primul loc este ocupat de materialele textile si de confectii, care reprezinta 26% din totalul exporturilor. Pare mult, numai ca importul de materii prime pentru acest sector reprezinta 23% din total, pentru ca industria de textile este dominata de lucrul in sistem lohn. Romania este croitorul Europei insa, din nefericire, numai atat. Al doilea loc la export – 19% – revine metalelor comune si articolelor din metale comune. Urmeaza, cu procente nesemnificative, masini si aparate electrice, incaltaminte, produse din lemn si produse chimice, produse minerale, materiale plastice, cauciuc. Cu alte cuvinte, nici un produs de inalta prelucrare, cu valoare adaugata mare.
Si totusi, in acelasi interval de timp, atat exporturile, cat si importurile din UE au scazut cu 2,5% respectiv 6,8%. Ponderea sectorului privat in exporturi era de 54,8% in 1997, scazand la 48,9%, anul trecut, si revenind la 65%, in primul semestru din 1999. In opinia lui dlui Dumitrache Dima, director general in ANEIR – Centrul de Promovare a Comertului Exterior, prioritatile Romaniei ar trebui sa fie: confectii, incaltaminte, mobila, produse din ceramica si sticla, produse agroalimentare, vin, ape minerale, produse chimice si materiale de constructii.
Din punctul de vedere al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Romania trebuie si este capabila sa isi dubleze exporturile in urmatorii doi-trei ani, ajungand la un volum de 16.000 milioane USD/an.
Olanda este pe primul loc in topul investitorilor
Mihai Ionescu, presedintele ANEIR, este de parere ca principalul factor care influenteaza exporturile este lipsa de politici comerciale coerente: „De zece ani, plutim ca o barca in deriva pe aceasta mare a tranzitiei si, ce e mai grav, guvernantii nici macar nu-si propun sa elaboreze niste politici comerciale, un concept economic. Desi inainte de alegeri toate partidele au promis ca relansarea exporturilor va reprezenta o prioritate, dupa instalarea in scaune s-au facut ca uita. Exportul a fost Cenusareasa tuturor guvernelor, din 90 incoace”.
Exportatorii nu cer facilitati, stiind ca bugetul nu-si permite acest lux. Necazul este altul: toate bugetele se construiesc in asa fel incat economia poate doar sa supravietuiasca si nu se creeaza niciodata o rezerva din care sa poti acorda subventii. Exportatorii cred ca mai important decat primele de export este sa sprijini productia si investitiile. Numai ca nici asta nu se va intampla prea curand. „Desi, teoretic, facilitatile pentru investitori – suspendate prin Legea bugetului – ar trebui sa reintre in vigoare de la 1 ianuarie 2000 si sa ramana asa pana la votarea unui nou buget, se pare ca Ministerul Finantelor pregateste o ordonanta, ca sa le desfiinteze de tot”, a precizat dna Gabriela Baicu, director general la Agentia Romana de Dezvoltare. Topul investitorilor straini, in perioada decembrie 1990 – septembrie 1999, arata ca investitorii cei mai importanti sunt Olanda (630 milioane USD), Germania (420 milioane USD), SUA (320 milioane USD), Italia si Franta (cu cate 313 milioane USD).
Desi este semnatara a unor acorduri internationale, cum ar fi Acordul de asociere la UE, Acordul de comert liber cu AELS, Acordul CEFTA, si se bucura de Clauza natiunii celei mai favorizate, acordata de Guvernul SUA, Romania nu a reusit sa valorifice decat in mica masura, concesiile oferite.
Exporturile romanesti nu au parte de stimulente
4 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 4 noiembrie 1999, 14:00
Pentru prima data dupa 90, anul trecut, exporturile au inceput sa scada, apasand asupra sistemului macroeconomic. Declinul lent, dar sigur al exportului, a condus la cresterea deficitului balantei comerciale, care a atins 3,5 miliarde USD in 1998. Aceasta este concluzia seminarului "Sanse de relansare a exporturilor" organizat la sfarsitul saptamanii trecute de revista Capital, ANEIR, DHL si Saatchi&Saatchi.Daca anul trecut volumul exporturilor era de 8.302 milioane USD, fata de 8.431 milioane
Etichete: arhiva,
milion
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook