Acest nivel al exporturilor previzionate pentru anul viitor ar depăşi de aproape cinci ori primul record dobândit în anul 2000.
Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), exportatorii au reuşit în acest an, după un recul dramatic de circa cinci miliarde de euro, nu numai să recupereze integral pierderile din perioada de criză, ci să şi aducă un plus de încasări de două miliarde de euro faţă de realizările din 2008, cu peste 25% mai mult decât în anul 2009.
Exporturile din 2010 au fost susţinute de primii 100 de exportatori, care au realizat împreună peste 50% din încasările valutare, liderii naţionali din principalele sectoare de export fiind: ALRO Slatina (metalurgia neferoasă), Philip Morris România (industria tutunului), Oltchim Rm. Vâlcea (industria chimică), J&R Enterprises (industria confecţiilor), Upetrom (echipamente şi servicii în domeniul petrolului şi gazelor), Schenker Romtrans (transporturi şi expediţii internaţionale).
În ceea ce priveşte structura de export a României, criza a produs o serie de răsturnări semnificative. Astfel, unele ramuri s-au prăbuşit, precum industria cimentului, a petrolului, metalurgia, materialele de construcţii etc., în timp ce altele au marcat creşteri explozive – produsele farmaceutice, articolele de menaj, chimia, articolele din piatră decorativă, tricotajele, producţia de lenjerie şi sectorul reparaţiilor de avioane.
Reuşita exportatorilor din acest an s-a bazat, în principal, pe stabilitatea cursului de schimb, care a oferit siguranţă planurilor de afaceri şi o competitivitate reală a mărfurilor destinate pieţelor externe.
Totuşi, ANEIR atrage atenţia că această criză economică a lăsat urme adânci în viaţa multor companii, iar din cele aproape 25.000 de firme exportatoare câte existau în România înainte de criză, circa 10.000 au fost eliminate de pe piaţa externă sau au intrat în faliment.
SURSA: Agerpres