Astfel, cifra de afaceri a depășit nivelul de 1,2 miliarde de dolari, însă rezultatul operaţional (EBITDA) a rămas la aceeași valoare înregistrată în primele trei luni ale anului trecut, de 34,6 milioane de dolari.
„Rezultatele au fost influenţate de volatilitatea şi evoluţia cotaţiilor internaţionale ale materiei prime şi ale produselor petroliere, care s-au apreciat faţă de perioada similară din 2017 cu circa 25% în cazul ţiţeiului, respectiv 16% pentru benzina Euro 5 şi 23% pentru motorina Euro 5. În acelaşi timp, rezultatul net consolidat obţinut în T1 2018 a fost afectat de schimbarea politicii contabile la finele anului trecut, de la modelul de cost la modelul reevaluării, pentru grupa clădiri din cadrul imobilizărilor corporale”, se arată într-un comunicat al Rompetrol Rafinare.
Exporturile realizate în perioada ianuarie – martie de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat la 515 milioane de dolari, nivel dublu față de cel obținut în primul trimestru al anului trecut. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, exporturile în 2017 ridicându-se la 1,34 miliarde dolari.
În primul trimestru al acestui an, compania a fost un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 330 milioane de dolari. În ultimii zece ani, contribuția la bugetul de stat companiei s-a ridicat la 13,7 miliarde dolari.
Pentru acest an, Rompetrol Rafinare și-a propus atingerea unei cifre brute de afaceri de 3,78 miliarde dolari, a unui rezultat operațional (EBITDA) de aproximativ 146 milioane dolari și a unui profit net de 35,2 milioane dolari. De asemenea, compania intenționează să realizeze în acest an investiții de circa 57 milioane dolari (78% în rafinăria Petromidia Năvodari, 10% în rafinăria Vega Ploiești și 12% în cadrul diviziei de petrochimie de pe platforma Midia).